Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hillary Clinton tar hjälp av Bill

Annons

Med utmanaren Barack Obama flåsande i nacken kallar Hillary Clinton in det tunga artilleriet _ maken Bill _ som stöd i kampen om att bli demokraternas presidentkandidat.

Den förre presidenten gjorde sin debut i hustruns valkampanj med ett lättsamt tal på ett mässområde i delstaten Iowas huvudstad Des Moines i måndags kväll. Han bedyrade att han skulle ha ställt upp för Hillary även om de inte hade varit ett par.

Hillary Clinton tackade sin make för det korta anförandet och räknade upp allt han åstadkommit som president och allt som gått förlorat sedan George|W Bush tog över.

Även om Bill Clintons tid i Vita huset kantades av skandaler med tvivelaktiga fastighetsaffärer och amorösa eskapader är han, sex år efter sin avgång, en hjälte bland demokraterna. Han är också en hejare på att skaka fram pengar _ något hustrun inte tackar nej till sedan rivalen Barack Obama meddelat att han skramlat in rekordsumman 32,5 miljoner dollar (220 miljoner kronor) i kampanjbidrag det senaste kvartalet. Hillary fick in 27 miljoner dollar (nära 180 miljoner kronor).

Bill Clinton har tidigare gjort några mindre framträdanden i hustruns kampanj, framför allt i den uppmärksammade travesti på tv-serien Sopranos som paret lade ut på filmdelningssajten You Tube förra månaden. Men valturnén och mötena med väljare har Hillary skött själv.

Att expresidenten gjorde sin talardebut i just Iowa kan också bero på att det är den enda delstat bland dem som tidigt håller primärval där Hillary Clinton inte har något försprång i opinionen. Det är en jordbruksstat där väljarna gärna ser att politiska kandidater sätter sig ned och resonerar över en kopp kaffe som förr i tiden.

Den demokratiske kandidat med starkast stöd i Iowa är John Edwards, som hade delstaten som bas för sin kandidatur till presidentvalet 2004. I opinionsmätningar i maj i år hade han så starkt stöd att Hillary Clintons kampanjstab rekommenderade att hon helt skulle strunta i Iowa.

Hon vägrade, vilket tycks ha varit ett riktigt beslut eftersom de senaste mätningarna visar att hon nu ligger bara obetydligt efter Edwards.

TT

Mer läsning

Annons