Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hettan kräver liv i Sydeuropa

Annons

Nya dödsfall rapporteras från flera länder i den värmebölja som vägrar släppa greppet om Sydeuropa.

Temperaturer på uppemot 45 grader noteras på många håll, i Bulgarien till och med över 45. I Rom var nattemperaturen på tisdagen 27 grader, vilket är i klass med den italienska huvudstadens nattliga värmerekord.

På tisdagen rapporterades dödsfall på grund av värmen i Rumänien, Bulgarien, Grekland, Makedonien och Kroatien. I Ungern anses hettan ha bidragit till 500 dödsfall den senaste veckan, meddelar myndigheterna enligt AFP. Den siffran är dock inte direkt jämförbar med det mycket lägre antalet döda i andra drabbade länder. Ungern kallar det "förtida dödsfall", alltså att många av de 500 är äldre och svaga vars bortgång skyndats på en smula av värmen.

Utöver hettan härjar även skogsbränder i många länder. I södra Italien har fyra personer dött och tusentals evakuerats från hotell och stränder till följd av skogsbränder i Puglia-distriktet. Två personer hittades innebrända i en bil, medan två andra kvävdes av rök då stranden de låg på inringades av bränder, uppger nyhetsbyrån Ansa.

Över 1|000 turister evakuerades vid stränder i semesterorten Peschici. Grannstaden Vieste öppnade skolor och andra byggnader för att inhysa strandsatta turister och lokala invånare, efter att fyra campingplatser totalförstörts av lågorna och branden kommit farligt nära hotell och privata hus.

Vilda bränder, ofta orsakade av cigaretter, är vanliga så här års i Italien, och sprider sig nu snabbare än någonsin i den extrema torkan och hettan. Spanien har skickat två vattenbombningsplan till Sardinien för att hjälpa till med brandbekämpningen, uppgav spanska försvarsdepartementet på tisdagen.

I både Italien och Grekland finns piloter i störtade brandbekämpningsplan bland dödsoffren. I Kosovo är det slutsemestrat för alla som kan hjälpa till mot bränderna.

Hettan började redan i juni, då termometrar på en del håll runt sydöstra Medelhavet visade 46 grader.

TT

Mer läsning

Annons