Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hetsig jordägarstämma i Lima

Annons

Det blev en lång och stundtals även ganska hetsig jordägarstämma i Lima. Sammanträdet tog cirka fyra timmar innan föredragningslistan var genomgången och stridsröken kunde vädras ut ur bion i Limedsforsen.

Den i förväg hetaste frågan var allmännings-styrelsens förslag om att styrelsen och inte stämman ska vara det organ som utser ombud och styrelser i bolag som besparings-skogen äger eller har intressen i.

En falang inom jord-ägarna anser att den här beslutsfunktionen borde ligga kvar på jordägar-stämman.

Nu blev det en ganska ingående debatt om den här frågan och med en del tämligen vilda "svingar" i diskussionen.

Fast något beslut behövde stämman inte fatta. Allmänningsstyrelsen har haft juridisk expertis som gått igenom ärendet och som då funnit att enligt gällande reglemente är en av allmänningsstyrelsens uppgifter just att utse dessa ombud och styrelser.

Enligt uppgift är det bara Lima och Transtrand av besparingsskogarna som haft kvar den här beslutsgången - att valen skett vid jordägarstämman.

Detta har då egentligen varit i strid med gällande reglemente.

Nu blir det nya regler även i Lima och Transtrand, och det fanns alltså ingen möjlighet att låta stämman rösta om saken heller.

Jordägarstämman får i fortsättningen nöja sig med att välja allmänningsstyrelse och då se till att man utser företrädare som man känner förtroende för.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons