Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta känslor när nyckelvittne förhördes i mordrättegången

Annons

Det blev ytterligare en tuff dag för den 21-åriga kvinnan som befann sig i X-teams lokal under morgonen då Joe Niyomwat dödades.

Försvaret gjorde allt för att rasera hennes historia och använde protokoll från tidigare polisförhör för att visa hur hennes uppgifter förändrats med tiden.

Advokat Johan Eriksson menade att polisens förhör varit ledande och att kvinnans historia färgats av förhörsledare, massmedia och filmen från polisens hemliga övervakningskamera.

Eriksson visade bland annat hur kvinnans uppgifter om tillhyggen förändrats under förhören. Vid ett tillfälle uppgav kvinnan att en av männen använde en pinne eller planka när offret misshandlades. En annan gång rörde det sig om ett järnrör och därefter en yxa.

- Jag kände mig pressad, jag kunde inte tänka klart, sade kvinnan.

Johan Erikssons tuffa behandling gjorde att hon brast i gråt flera gånger. Det fick en av de kritiserade förhörsledarna att reagera och under en paus brusade han upp mot försvarsadvokaten.

Och när advokat Tore Noreberg ställde frågor till kvinnan var det åklagarnas tur att ryta till.

- Advokat Noreberg får väl ställa frågor i stället för att komma med påståenden, sade kammaråklagare Skånsberg.

Även försvarare Thomas Martinson ansåg att kvinnan påverkats under de många och långa polisförhören.

- Jag tror att hon svarar som hon tror att den som frågar vill att hon ska svara, sade Martinson.

Han ställde sig bakom Tore Norebergs yrkande om att hovrätten skulle ompröva beslutet att inte kalla in professor Åke Christiansson som sakkunnig. Christiansson skulle kunna ge en bra bild av hur människans minne fungerar och hur förhören med kvinnan gått till, menade advokaterna.

Hovrätten meddelar sitt beslut på måndag då förhandlingarna fortsätter i Stockholms tingsrätt.

Mer läsning

Annons