Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta debatter om varg, tåg, bensin och homosexualitet

Annons

I år kommer tidningen ut 304 dagar och totalt har 314 debattartiklar publicerats. Ett ämne som varit med hela tiden är vargens vara eller icke vara. Hätska utfall mot meingsmotståndare har inte publicerats. De leder inte debatten framåt.

Den 12 februari publicerades den första vargen då Lars-Erik Kalles skrev under rubriken "Rovdjursstammen - ett demokratiskt dilemma". Så den 4 mars, skrev Orsas kommunalråd Ann Beskow i frågan: "Kompromissförslag för nationell rovdjurspolitik."

Detta förslag bemöttes och betraktades av vargens vänner som ett ställningstagande för jägarna. Så den 1 december meddelade regeringen via ministrarna Ann-Christin Nykvist och Lena Sommestad, att nu föreslår man "Lokalt inflytande över vargstammen". Sedan följde övriga politiska partiers ståndpunkter. Bara (v) och (mp) deltog inte i debatten. Totalt publicerades 15 artiklar för eller mot.

Under första halvåret publicerades 14 artiklar som handlade om regionalpolitik. Bland andra gjorde tidigare landshövdingen Gunnar Björk sin stämma hörd då han föreslog att Gävleborgs län och Dalarnas län borde slås ihop till en region.

En annan stor fråga har gällt skolan och kvaliteten på undervisningen. Olavi Timonen var först ut den 28 januari då han skrev under temat "Inte brist på resurser utan brist på disciplin". Han fick stöd från flera debattörer. Högskolan Dalarna och framtiden var en annan skolfråga som samlade många synpunkter. Skolfrågor har avhandlats i 20 artiklar. Under hela året har miljö- och energifrågor varit på tapeten, inte minst med anledning av det höga bensinpriset. Tjugoen artiklar har publicerats. Det har ställts krav på utbyggnad av kärnkraften, och åtgärder mot växthuseffekten och under de sista månaderna av 2005 har frågan gällt vad som ska ersätta bensinen.

Antalet inlägg om alkohol och alkoholpriset har halverats, från 13 förra året till blott fem i år. Kyrkovalet i september satte några få avtryck i debatten.

Våra kommunikationer är ett ofta förekommande ämne. Tågtrafik i allmänhet och Dalabanan i synnerhet engagerar, och den 18 augusti krävde Mittdalarnas styrelse "Bygg dubbelspår mellan Borlänge och Falun nu". Totalt elva inlägg om trafiken har publicerats.

Landstinget och sjukvården dominerade debatten 2004 med 28 artiklar. I år ha antalet nästan halverats, 17 stycken har publicerats. Ska det tolkas som att sjukvården blivit bättre, eller...? Men inlägg med sjukvårdsanknytning har förekommit i högre grad. Exempelvis har den psykiska hälsan debatterats och kristdemokraternas Birgitta Sacrédeus konstaterade den 20 september att "Svenskarna lider av kollektiv depression". Men den intensivaste debatten inleddes med artikeln "Kyrkan har förkastat det Kristus dog för" där pingstpastorn i Ludvika, Bo-Anders Stenstrand, var upprörd över kyrkomötets beslut att välsigna homosexuella partnerskap. Hela tio inlägg publicerades under november och debatten har fortsatt på insändarsidorna.

Svenskt Näringslivs regionchef Carl Ström är även i år den flitigaste debattören men nio inlägg och han har varit inblandad i stort sett varje debatt som rört arbetsmarknadsfrågor.

Ulrik Lindgren (kd) är årets flitigaste riksdagsledamoten med sitt namn under tio inlägg. Förra årets "vinnare" Rolf Gunnarsson (m) kom i år upp i sex inlägg.

Slutligen är det glädjande att antalet kvinnliga debattörer ökat. Flitigaste kvinnan är kristdemokrat, Katarina Gustavsson med fem inlägg. Förra året var 22 procent av inläggen undertecknade av kvinnor. Första halvåret i år sjönk siffran till 21 procent men en remarkabel ökning under andra halvåret, 37 procent, gjorde att årsresultatet blev 29 procent.

När når vi 50 procent?

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL ÄR DEBATT-, INSÄNDARREDAKTÖR, LEDARSKRIBENT OCH KRÖNIKÖR I TIDNINGEN.

Mer läsning

Annons