Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herrgård kan bli krog

Annons

Därför har hembygdsföreningen begärt förhandsbesked från stadsbyggnadskontoret. Under flera år användes herrgården som hotell och restaurang, innan den brann 1993.

Trots det står det fortfarande i papperen att den ska användas som bostad.

- Det är bäst att söka förhandsbesked innan vi gjort för mycket arbete. Får vi positivt besked så skickar vi in med en bygg-lovsansökan med ritningar, säger Sågmyrabon Kurt Hellberg.

Hembygdsföreningen mottog herrgården som gåva för några år sedan. Det stora huset är dock dyrt i drift och föreningen har försökt sälja det. När det nu dyker upp en möjlig hyresgäst så ser hembygdsfolket en möjlighet att täcka upp större delen av driftskostnaderna.

- Det känns inte rätt att låta medlemsavgifterna gå till att driva en ruin, säger Hellberg.

Kurt Hellberg vill inte avslöja vem den blivande hyresgästen är, men kan berätta att han är en Falubo med vana inom restaurangbranschen, som är beredd att reparera och bygga om en del.

- Jag tror att de flesta Sågmyrabor blir glada om det blir mer liv och rörelse i byn, säger Hellberg som dock inte ropar hej innan den berömda bäcken är överhoppad. Bygglov är en sak, men klartecken behövs också från bland annat skattemyndigheten.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons