Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henry är nöjd med allt

Annons

- Men jag har faktiskt trivts med allt jag arbetat med. Tråkigt har jag aldrig haft, framhåller Henry Gärds, som är född i Nås och kom till Borlänge 1951.

Hotell Saga var första arbetsplatsen under Henrys år i restaurangbranschen, då han främst arbetade som kypare.

- Då var det en lyxkrog, berättar Henry.

Innan han började på restaurangskolan Hasselbacken i Stockholm, där han utbildades åren 1953-55, hann Henry med en period på Stadshotellet i Hedemora.

- Där hamnade jag i köket och blev kock ett halvår, upplyser Henry.

Efter utbildning och arbete i Stockholm flyttade Henry Gärds tillbaka till Dalarna för arbete på Stadshotellet och Kullen i Falun.

Ett par år arbetade Henry sedan hos sin mamma, Anna Olsson, som 1952 öppnat Turistpensionatet vid Vattugatan i Borlänge.

Hon drev rörelsen fram till början av 1970-talet.

Även om Henry börjat arbeta och utbildats inom restaurangbranschen, tvekade Henry inte då han erbjöds att prova på en annan verksamhet.

Erbjudandet gällde att sköta AB Nils Adamssons butik för sjukvårdsartiklar, också den vid Vattugatan.

Här arbetade Henry Gärds ett tiotal år, innan han blev egen företagare och under 13 år drev en butik för barnvagnar, barnkläder med mera.

Efter åren som egen företagare blev Henry åter anställd. Nu Hos Dagab snabbgross.

- Jag skötte tobaken där och trivdes bra med arbetet och alla dem jag kom i kontakt med, berättar Henry Gärds om åren på grossistföretaget.

Några fritidsproblem har Henry aldrig haft. Många intressen har nämligen gett innehåll och omväxling även åt fritiden. Henry har bland annat varit fritidspolitiker i Borlänge och kommunalpolitiskt engagerad för centerpartiet. Uppdragen har gällt skolstyrelsen i Borlänge, där han representerade sitt parti i 13 år, taxeringsnämnd och drätselkammare.

- Travet är ett stort intresse. Jag har till och med varit med på egna hästar, säger Henry Gärds.

Sitt travintresse till trots vill Henry passa på att mana till försiktighet då det gäller spel på hästar.

- Du ska veta hur långt näsan räcker. Då går det bra!

Andra stora intressen är fotboll och jakt. Då det gäller fotboll har Henry varit så kallad Gnetare i IK Brage och var fotbollsdomare på 1970-talet. Jakt har främst handlat om älg-jakt och i 35 år var Henry Gärds jaktledare i Nås.

- Jag slutade jaga för tre-fyra år sedan, berättar Henry. Men till Nås, och den gammal fäbod han är ägare till, dit åker Henry fortfarande gärna och ofta.

Om intresset för konst, Henry var i många år medlem i Borlänge-Tunabygdens Konstförening, vittnar de många verk av bland andra Hans Tollsten som pryder väggarna i lägenheten.

- Jag har knappast plats med fler tavlor, konstaterar Henry Gärds.

Fler tavlor kanske blir svårt att placera, men flitige auktionsbesökaren Henry anser sig fortfarande ha en plats i hemmet för vackra, gamla saker han hittar på auktioner.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons