Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Johansson: Än en gång bevisas att SD:s "nolltolerans" är ett skämt

Annons
Krönikören Henrik Johansson är Avestabo, ideologisk men ej partiaktiv socialdemokrat och grundare av den icke-rasistiska sajten

Då var det dags igen. Som så många gånger förr demonstrerar SD med all tydlighet att deras påstådda ”nolltolerans" mot rasism och hat mot meningsmotståndare inte är något annat än tomma ord som slentrianmässigt används för att värja sig mot kritik.

För 1,5 år sedan avslöjades det att SD:s ordförande i Orsa, Gunnar Håkansson, skrivit att Gudrun Schyman var en ”slampa” som förmodligen gillade att ”bli tagen med våld”.

LÄS ÄVEN:

Skulle lämna sina uppdrag efter påhoppen på Schyman – kandiderar nu till fullmäktige: "Många har lik i garderoben"

Stanna upp här för en sekund och fundera över om Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S) eller för den delen riksdagsledamot Carl-Oscar Bohlin (M) slängt ur sig ett liknande uttalande om, låt oss säga, SD:s Paula Bieler? Vad tror ni hade hänt?

Och framförallt, om de avgick, tror ni att de någonsin hade kunnat komma tillbaka?

Svaret är enkelt: Nej, nope, inte en chans.

Men det stannar inte där. Tänk om de dessutom spridit propaganda för nazistiska NMR, vilket Gunnar Håkansson gjorde. Hade deras partier tagit i dem med tång?

Nej.

Och om de var dumma nog att försöka klamra sig fast skulle det inte tjäna något till. Partikollegerna skulle vända dem ryggen. Deras politiska karriärer hade varit över. För alltid.

Annat är det i SD. Tidigare Orsaordföranden Håkansson är tillbaka och har fått förnyat förtroende att kandidera i kommunvalet.

I min roll som skribent på den antifascistiska sajten interasistmen.se ringde jag och ställde ett par frågor till den nye SD-ordföranden i Orsa, Björn Brandth. Jag var nyfiken på vad han hade att säga om Håkanssons återvunna förtroende. Så här lät det:

Men det är väl ni lokalt som valt in honom, ni hade kunnat öppna ett uteslutningsärende mot honom. Har ni i SD Orsa förtroende för Håkansson?

– Det uttalar jag mig inte om.

Hur kan du som ytterst ansvarig för föreningen inte uttala dig om ni har förtroende eller ej? Du är ytterst ansvarig?

*tystnad*

Du har inget att säga om detta?

– Vi har ju röstat.

Det spelar väl ingen roll, ni påstår ju att ni har nolltolerans mot rasism, och det är ganska uppenbart att ni inte har det om ni tillåter Håkansson att företräda er igen.

– Men jag kan inte göra något åt att han blivit inröstad. Ifall jag röstat in honom eller inte tänker jag inte berätta då det var en sluten omröstning.

***

Vad Brandth svar väl illustrerar är att rasismen och acceptansen för hat mot politiska meningsmotståndare går djupare än bara deras folkvalda. Hatet och rasismen finns med in på deras årsmöten, i deras styrelserum och inom hela deras förtroendekår. Det återfinns helt enkelt från topp till tå inom partiet.

Och just detta är något vi behöver påminnas om när allt fler politiker och tyckare börjar prata om SD som ett parti i mängden. När de viftar bort lokala SD-politikers rasistiska utspel som något i periferin. Det är just dessa politiker och gräsrötter som vid varje kongress godkänner och lägger grunden för SD:s politik.

Det är mot den bakgrunden jag valt att i snart ett decennium bekämpa, granska, diskutera och debattera med SD. Jag vet att den dagen vi slutar göra det kan en person som Håkansson tryggt återgå till sin roll som politiker utan att någon reagerar, särskilt inte SD själva.

Henrik Johanssonhenrik@interasistmen.se

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Henrik Johansson

Mer läsning

Annons