Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänstgruppen ger inte upp

Annons

Efter kommunens utredning om hemtjänsten togs en tjänst bort från Färnäs/Nusnäs-gruppen. Nu är de 17 fast anställda plus vikarier som besöker uppemot 40 vårdtagare i Färnäs, Nusnäs, Fu och Garsås.

Hemtjänstgruppen har under många år arbetat efter ett eget schema och då har varje person jobbat två av fem helger. På helgerna har de haft en så kallad delad tur, vilket innebär fyra timmars arbete på förmiddagen, fyra timmars ledigt utan lön och sedan sex timmars jobb på kvällen.

Efter de nya EU-bestämmelserna om arbetstid och vila har arbetsledningen gjort ett nytt schema som innebär att personalen ska arbeta varannan helg. Hemtjänstgruppen Färnäs/Nusnäs, som inte tyckte om det förslaget, gjorde ett nytt schema, enligt vilket de kan fortsätta ungefär som tidigare, med jobb två av fem helger och ändå klara de nya reglerna.

- Om vi ska jobba varannan helg blir vi färre på vardagarna, då vi ska planera, städa och duscha, säger Monica Norell.

Anna Aronsson tycker att hemtjänstgruppens schema är bättre både för vårdtagare och personal.

Enligt Anna och Monica har de velat visa schemat för socialchefen Gunnel Gyllander, men hon har, enligt vad de säger, vägrat besöka dem och de har heller inte fått besöka henne.

Då MT sökte Gunnel Gyllander i torsdags uppgav de på kommunen att hon hade semester fram till den 16 januari.

Ingrid Matsson, som arbetat inom hemtjänsten i 18 år, berättar att de, fram till för två år sedan, var två grupper som slogs ihop till en enhet.

- Vi fick fixa scheman och planera allting själva.

Hemtjänstpersonalen berättar att de lagt ner mycket arbete på att få ihop ett bra schema och sedan hänvisar de till kommunens personalpolicy, där det talas om en arbetsmiljö som uppmuntrar personalen till att ta ansvar.

"Medarbetarna ska känna delaktighet och arbetsglädje", står det i policyn.

- Vi känner oss kränkta, förklarar hemtjänstpersonalen.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons