Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänstens personalansvar

Annons

Ofta uppmärksammas i hela landet situationen för åldringar som mot sin vilja är tvingade att ensamma bo kvar i sin bostad. Beslutet fattas av kommunens socialtjänst "vård och omsorg".

Biståndshandläggaren avgör vad du behöver för hjälp. Exempelvis hemsjukvård för de personer som av hälsoskäl icke kan ta sig till vårdcentralen. Städhjälp, matdistribution, personlig omvårdnad med mera. Behovet av hjälp bedöms olika i kommunerna, beroende av olika förutsättningar.

Gemensamt är dock att man är ofta helt utlämnad till hemtjänstens personal som kommer till dig. Det innebär givetvis att av olika anledningar tidvis många olika hemtjänstanställda och även vikarier kommer till dig. Rimligtvis ska du i ditt hem helt kunna lita på den personal som besöker dig. Du ska naturligtvis ej behöva tänka tanken att de stjäl något från dig.

Pris (Pensionärernas Rätt I Samhället, reds anm.) har att granskat en dom i Ystad. Det visade sig att hemtjänsten ej har något som helst ansvar om en anställd stjäl. I detta fall tömdes en 72-årings bankkonto på 13 000 kronor. Kriminell belastning hindrar ej jobb inom hemtjänsten. Man häpnar! Tjuven döms för bedrägeri.

Det är skandal att hemtjänsten ej tar sitt ansvar. Någon moral förväntar man sig av den sociala myndigheten. Pris kommer att driva denna fråga upp till regeringsnivå. Någon måtta på rättsrötan måste det bli.

BO BARKINGE

Mer läsning

Annons