Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänstens personal utsattes för psykisk press

Annons

En person boende i Ludvika kommun får hjälp av hemtjänsten bland annat med städning och duschning.

"Situationen i brukarens hem har stegvis försämrats för personalen. Aggressivitet i form av okvädesord samt kastande av föremål mot personalen förekommer", konstateras det i inspektionsmeddelandet från Arbetsmiljöverket.

Det förekommer också att mat ligger framme och ruttnar, att avföring och urin finns överallt i lägenheten samt att personen ofta är alkoholpåverkad.

Det framgår av Arbetsmiljöverkets skrivelse att personalen mår mycket dåligt och att oro för smitta också finns med i bilden.

Även om de ofta är två i personalen som arbetar ihop när de besöker personen känner de rädsla, oro och obehag. Arbetsmiljöverket påpekar att detta kan utsätta personalen för negativ stress som i sin tur kan leda till sjukdom.

I slutet av september sändes ett inspektionsmeddelande till Ludvika kommun där tre krav ställdes. För det första ska omvårdnadsarbetet kunna utföras utan att personalen utsätts för den psykiska pressen. För det andra ska personalen få mer kunskap om det aktuella sjukdomstillståndet, och dess smittrisker.

Det tredje kravet handlar om de inslag av hot som finns med i arbetsmiljön och hur problematiken i övrigt ska hanteras. Här vill verket att personalen får regelbunden handledning.

Vård- och omsorgsförvaltingen har i en skrivelse upprättat en rad åtgärder. Personalen ska arbeta två och två och dessa ska ha larmtelefon med sig. Eftersom personen inte har dagliga insatser vad gäller "personlig omvårdnad" kan personalen utföra städinsatser när denne gör sina dagliga inköp.

Personalen ska också få utbildning om sjukdomen och få handledning av en beteendevetare. På onsdag ska ärendet med åtgärder redovisas på vård- och omsorgsnämndens sammanträde.

Områdeschef Rigmor Hedlund på förvaltningens kansli säger till tidningen att hon inte kan svara på frågor som rör ärendet och hänvisar till sekretesslagen.

Hon vill inte heller svara på vilken sjukdom som personen i fråga har och som skapar sådan oro.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons