Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma med varma minnen

Annons

Det var Sofie som ville åka till Island och arbeta och då följde Pontus med. De var ungefär 15 svenska ungdomar som arbetade på fiskfabriken som ligger i Dalvik på norra delen av Island. Det verkar som om det mest är tjejer som lockas av att åka till Island och arbeta.

- Vi var bara tre svenska killar där och vi hade alla följt med våra flickvänner, berättar Pontus.

Svenskarna bodde på ett vandrarhem. På fiskfabriken arbetade också folk från Filippinerna, Thailand och Polen och så islänningar förstås.

- Det var bra att man fick träffa så många olika människor, säger Pontus om tiden på Island.

Fiskfabriken var en av Islands största och modernaste. Ledningen tog bra hand om de anställda, så fick till exempel Pontus och hans kompisar låna en bil under helgerna.

- Vi åkte till Myvatn och badade i varma källor, berättar Pontus. Myvatn är en känd sjö och av namnet framgår vad det finns gott om på den platsen, men den här tiden på året behöver de inte ha problem med myggen där.

Gick det att tjäna pengar på fiskfabriken?

- Om man arbetade övertid tjänade man bra, förklarar Pontus som arbetade 55-60 timmar i veckan ibland och då kunde han komma upp i en månadslön på 25 000 kronor, efter skatt.

- Tiden på jobbet gick fort, man arbetade en timme och fyrtiofem minuter, sedan hade man en kvarts rast. Företaget bjöd på fika, soppa och bröd under arbetsdagen.

Innan Pontus och Sofie åkte hem till Sverige tillbringade de tre dagar i huvudstaden Reykjavik.

Nu har Pontus träffat släkt och vänner och tagit det lugnt i Kättbo över julen. I torsdags åkte han ner till Sofie i Trosa. De firade nyåret i Nyköpingstrakten.

Pontus och Sofie fick erbjudande om att komma tillbaka till Island, men de tyckte att det räckte för den här gången.

- Vi funderar på att åka dit och jobba 2007.

Vad Pontus ska göra nu vet han inte riktigt.

- Kanske ska jag hjälpa morfar, i Bonäs, i skogen.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons