Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma igen - med troligt världsrekord

Annons

- Med 99,5 procents säkerhet kommer Guinness att räkna in min notering som nytt världsrekord, berättar den forne Morabon.

Det tidigare rekordet var på 288 dagar.

- Inför den sjunde och sista klättringen, bestigningen av Antarktis högsta berg Mount Wilson, 4 897 meter, träffade jag på en kanadensare vid namn Danny Griffith. En kille på 50 år.

Först då gick det upp för Fredrik att kanadensaren var på väg att snuva Fredrik på rekordet.

- Han skulle följa med en grupp som skulle nå toppen före mig. Då skulle han slå min tilltänkta rekordsnotering. Jag försökte byta grupp för att hinna före. Men det gick inte, förklarar Fredrik.

Efter bestigningen avslöjade Danny att han i det tysta följt Fredrik i spåren och besegrat samma bergstoppar under senaste halvåret. Först före den sjunde och sista bestigningen hade han gett offentlighet åt sitt försök.

- Därmed har han inte följt Guinness rekordregler. Kravet är att rekordförsök ska vara offentliggjorda i förväg med fullständig öppenhet. Det har knappast gällt för Danny Griffith. Jag skickar in mina handlingar till Guinness före jul och får besked om eventuellt världsrekord i slutet av januari nästa år, fortsätter Fredrik Sträng.

De två sista bestigningarna blev strapatsrika för Fredrik.

Sjätte toppen på rekordlistan, Aconcagua på 6962 meter i Sydamerika, intogs under svåra snöförhållanden.

- På grund av kraftiga stormvindar dröjde det 17 dagar och två misslyckade försök innan toppen nåddes. En bestigning som tog 25 timmar. Jag och en kamrat gick 32 kilomter och klättrade 2700 meter för att nå toppen.

Därefter bar det av direkt till Antarktis. Där var klättringen utan större bekymmer. Dramatiken inträffade på återvägen då Fredrik fick rädda en brittisk klättrarkollega som ramlat ned i en glaciär.

Den brittiske bergsbestigaren hamnade upp och ner, fem meter ner i glaciären, men Fredrik lyckades dra upp honom efter en halvtimmes kamp.

Tidigare toppar som Fredrik bestigit är Mount Everest, världens högsta topp på 8850 meter. I juni stod Fredrik överst på Nordamerikas högsta berg, Denali på 6194 meters höjd i Alaska.

På Nya Guinea finns Oceaniens högsta berg, Carstensz pyramid, på 4884 meter, som Fredrik besteg i juli månad.

Europas högsta topp, Elbrus, på 5462 meters höjd, i ryska Kaukasus besteg Fredrik i augusti.

Sedan klarades etapp fem av, Afrikas topp Kilimanjaro på 5845 meter.

Närmast ska Fredrik äta upp sig till normalvikt. Det fattas cirka nio kilo. Därefter väntar en föreläsarturné och dessutom har han förhoppningar om ett bok- och filmprojekt om sin prestation.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons