Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma från Nice - hoppfull och stärkt

Annons

När diakonissan och själavårdaren Kerstin Wåhleman, 63, drabbades av bröstcancer, slog beskedet ner som en blixt från klar himmel.

- Min framtid tycktes bestämmas av en fyra centimeter stor knöl i ena bröstet. När chocken lagt sig kom rädslan och tankarna, smärtan och sorgen...

- Men livet gick vidare. Jag ville inte ge upp och peppade mig själv.

Kerstin gick med i Faluns bröstcancerförening där hon i mer än ett decennium jobbat intensivt - för att informera och stärka sina medsystrar.

- Kvinnor som drabbats av bröstcancer behöver allt stöd i världen, påpekar Kerstin, eldsjäl både på lokalplanet och inom riksorganisationen BRO.

Uppgiften om att drygt 6000 kvinnor drabbas varje år låter skrämmande och tröstlöst. Kerstin vill tona ner det skräckfyllda.

- Det finns ljus i mörkret. Forskningen har kommit längre än tidigare, prognoserna är bättre, moderna mediciner och behandlingsresultat, nya rön, kunskap och erfarenhet inom området ger oss en ökad trygghet.

Kerstin Wåhleman, som nyss deltagit i den femte europeiska bröstcancerkonferensen i Nice ser hoppfullt på framtiden.

- Vem vet, en dag kanske vi har ett skyddande vaccin.

- Jag har inte hunnit smälta och skriva ner all information från Nice. Vi deltog i en rad föreläsningar med bland annat nyheter som rör behandling, forskning och bröstcancervård.

- Intressant är att både EU och Sverige efterlyser fler äldrestudier kring kvinnors bröstcancer.

På hemmaplan inbjuder BCF närmast till en temakväll kring bröstcancer. Temakvällen den 25 april i Falun samlar en rad specialister och läkare. Vi diskuterar allt från diagnostik till, onkologbehandling och eventuell ärftlighet.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons