Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlig rapport om riksvägen behandlas i dag

Annons

Medverkar vid mötet, som hålls under slutna former, gör projektledaren Anders Hjärtedal, Vägverket, företrädare för Banverket, mellersta regionen, kommunens planeringschef Jan-Erik Eriksson, stadsarkitekten Göran O. Sundell med flera.

Formellt handlar det om att behandla och godta arbetsgruppens förslag till slutrapport under rubriken Ludvikas stadsutveckling och trafikmiljö. Rapporten uppges vara hemlig, men tidningen har trots detta tagit del av det kompletta materialet.

Kommande måndag blir det ännu ett icke offentligt vägmöte, denna gång på Gammelgården, där charettens intressenter kommer att informeras. Sakägare som inte deltog i charetten behöver enligt uppgift inte göra sig besvär.

- Inbjudan går till de som var med i de båda arbetslagen. Några andra kommer inte in, understryker Hjärtedal med all önskvärd tydlighet.

- Är det några som ska få ta del av rapporten först är det de som har lagt ner så mycket arbete.

I övrigt hävdar han att det mesta i slutrapporten redan är bekant.

- De som har hängt med vet väl ungefär vad det handlar om.

När tidningen botaniserade i den hemliga luntan visade det sig att han har rätt. Kvar finns planeringen för en stor rondell vid Lidl i kombination med att Tingshusgatan ansluts och öppnas upp för trafik efter många år som återvändsgata vid kvarteret Hästen. Där blir konsekvensen, enligt ritningen, att samtliga garage tillhörande en bostadsrättsförening måste lösas in och rivas och vackra ädelträd fällas.

Fast ligger även de storartade planerna för stationsområdet med bland annat en gångbro över spåren och rivning av bussgaragen.

Vid ABB förordar arbetsgruppen en rondell i korsningen med Mossgatan och i norra delen av planen en viadukt över såväl riksvägen som järnvägen för att få en bra trafik till och från från industrin.

- Rikets sal kan vara kvar men Motorola måste troligen flyttas för trafiklösningen till hela ABB-området, framhålls det i rapporten.

Vidare konstateras att två bostadshus öster om riksvägen närmast den blivande viadukten blir utsatta och kan komma att behöva lösas in för rivning.

Vid Valhallavägen ansluter arbetsgruppen till charettens alternativ två och för området i korsningen med Snöåvägen, även kallat Södra stadsporten, sammanfaller rapporten i princip med det som framkom under charetten.

När det gäller södra infarten har arbetsgruppen, som tidningen tidigare utförligt redogjort för, kommit fram till att riksvägen bör få en ny dragning söder om den befintliga. Men rivningshotet mot tio "speciellt utsatta villor" kvarstår liksom tidigare.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons