Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlig FN-rapport anklagar USA

Annons

USA:s Mellanösternpolitik har försvagat omvärldens möjligheter att åstadkomma fred där, skriver FN:s före detta sändebud i Mellanöstern.

Rapporten var aldrig avsedd att nå offentligheten.

Rapporten, som sammanställdes för internt bruk av sändebudet Alvaro de Soto i maj då hans uppdrag var slut, publicerades i veckan av Londontidningen The Guardian.

Enligt de Soto fungerar den fredsmedlande Mellanösternkvartetten numera helt på USA:s villkor. Han säger att USA styr kvartettens politik och fattar beslut i dess namn utan att förhandla med övriga parter.

Han hävdar att kvartetten nuförtiden inte behandlar Israel och palestinierna jämlikt, eftersom USA vägrar att kritisera Israel för någonting.

FN-tjänstemannen skriver att Israel knappt alls har pressats att respektera sina åtaganden enligt den så kallade färdplanen för fred eller internationella avtal. I sina uttalanden har kvartetten koncentrerat sig på att kritisera palestinierna.

"Som en följd av kvartettens politik har Israel inte utsatts för någon press alls. Då all uppmärksamhet riktats på Hamas har Israel i lugn och ro kunnat fortsätta att grunda bosättningar och bygga sin mur".

de Soto tillägger i sin rapport att Hamas så snart rörelsen kom till makten hade velat bilda en samlingsregering med al-Fatah och andra grupper, men att USA stoppade planen. USA ville enligt rapporten inte att gränsen mellan Hamas och de andra palestinska grupperingarna skulle suddas ut.

Kvartettens beslut att avbryta det ekonomiska biståndet till palestinierna sedan Hamas vunnit valet var enligt de Soto förödande. "Det finns talrika empiriska bevis för att (det avbrutna ekonomiska biståndet) bara har radikaliserat palestiniernas åsikter och skapat ett institutionellt kaos och socialt lidande som stärker extremisterna.", skriver han i rapporten.

TT

Mer läsning

Annons