Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemläxa för byggsektorns parter

Annons

Det blev hemläxa för parterna i byggnadssektorn efter fredagens sena möte.

Det enda fack och arbetsgivare kunde enas om efter flera timmars samtal var ett nytt möte på lördagsförmiddagen.

Fyra avtal inom byggsektorn, som berör 70|000 yrkesarbetare, löper ut på lördagen. Men det innebär ingen dramatik enligt Bo Antoni, vd för Sveriges Byggnadsindustrier.

Mötet innebar inga genombrott.

Förhandlingarna i byggbranschen har tagit fart sedan facket dragit tillbaka kravet på att ha med de omtvistade granskningsarvodena i kollektivavtalet.

På fredagen utväxlades flera avtalsförslag och flera möten hölls på olika nivåer.

Arbetsgivarna i byggbranschen ser gärna ett ettårigt avtal, men står öppna för andra lösningar. Vad gäller löneökningarna hänvisade Antoni till de ramar som sattes i industriavtalet, som gav 10,2 procent på tre år.

En annan fråga som lurar i vassen i år är enligt Antoni partsförhållandet, det vill säga hur långtgående uppgörelser byggarbetsgivarna kan träffa med sina anställda utan fackliga avdelningars inblandning.

Byggnads ordförande Hans Tilly ville inför fredagskvällens möte med Antoni inte rangordna frågorna utan ser det hela som ett sammanhållet förhandlingspaket.

Frågorna om avtalsperioden och löneökningarna var för tidigt väckta och frågan om partsförhållanden var inte aktuellt att diskutera, tillade han.

TT

Mer läsning

Annons