Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdshistoria in på schemat

Annons

Nu ska älvdalsbarnen få mer kunskap om sin hembygd genom att hembygdshistoria införs på schemat. För det ändamålet ska en ny bok på att tas fram.

Moderaterna Sven-Olov Åsberg och Sture Hansback motionerade i fullmäktige om att ämnet "hembygdshistoria" borde få komma in på schemat i skolundervisningen.

På torsdagen tog barn- och utbildningsnämnden, bun, upp motionen och beslutade att tillstyrka den.

Motionärerna ville också att frågan skulle utredas, men det ska bun nej till. Anledningen är att nämnden fått uppgifter om att Elfdalens hembygdsförening, tillsammans med bland andra Juts Böcker, har planer på att ta fram material till en bok som ska kunna användas för att undervisa om just hembygdskunskap i skolorna. Boken ska också kunna säljas till turister och andra intresserade och innehålla material från alla de tre socknarna.

Därmed gick bun helt i linje med motionärernas önskemål, som uttrycktes sålunda:

"Värdet och samhörighetskänslan som finns inbyggd i kunskapen av att känna sin egen lokala historia kan inte överskattas. Det känns rätt i tid att ta vara på de intressen som finns för lokala språk, lokal historia och musik som med sina många dramatiska och engagerande händelser bland annat utgjort underlag för bygdespel som eleverna kan spela upp, eller skapa nya", enligt motionärernas skrivelse.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons