Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembrännare sköt sitt ex i låret – hävdar att det var en olyckshändelse

Under festen tog mannen fram en startpistol och sköt sin exflickvän i låret.
I mannens bostad, i Säters kommun, hittades hembränningsapparater och patroner.
Nu döms mannen för åtta olika brott, begångna i hemkommunen och i Borlänge. Han erkänner sju av brotten och hävdar att skottet mot exet var en olyckshändelse.

Annons

En man från Säters kommun har dömts till skyddstillsyn för åtta olika brott, begångna i Säters och Borlänge kommun. Han har skjutit sin exflickvän i benet med en startpistol samt hade patroner, dopningsmedel och hembränningsapparater i sin bostad.  Foto: Henrik Montgomery / TT

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Risk för motorstopp i kylan – här är de viktiga sakerna du ska ha i bilen på vintern

Lista: Spara pengar till semestern – här är 11 onödiga saker du slösar pengar på

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 40-årsåldern och bosatt i Säters kommun. Han döms nu för flera brott som har begåtts i Säters och Borlänge kommun vid olika tillfällen i januari 2017.

Den 21 januari 2017 befann sig mannen på fest i en bostad i Säters kommun. Hans tidigare flickvän befann sig också i bostaden. I förhör har kvinnan berättat att mannen hade en pistol med sig, som han visade för henne. Pistolen var en omändrad startpistol med krutladdning. Kvinnan sade att han aldrig skulle våga skjuta någon och då satte mannen pistolen mot hennes lår och tryckte av.

Kvinnan ådrog sig ett sår och blev jättechockad. Hon har berättat att mannen inte sade någonting, utan bara stirrade på henne i tio sekunder innan han sköt.

Mannen har berättat att han tog fram pistolen för att skämta med kvinnan. När han satte pistolen mot hennes lår så small den av. Han blev chockad och hävdar att detta inte alls var meningen utan en ren olyckshändelse.

För ovan nämnda brott var mannen åtalad misstänkt för grov misshandel. Falu tingsrätt anser dock att det inte är klarlagt om mannen visste att pistolen var laddad och att mannen därför inte kan dömas för grov misshandel. I stället dömer tingsrätten mannen för grovt vållande till kroppsskada och två fall av vapenbrott för innehav av två startpistoler, varav den ena var pistolen som han sköt sin exflickvän i benet med.

Mannen döms även för att ha haft en tårgasspray, 10 ampuller med olika dopningspreparat, 146 stycken 9 mm-patroner till en startpistol, 82 patroner Long Rifle och 179 patroner 22 short i sin bostad den 22 januari 2017. I sin bostad har han även, med hjälp av hembränningsapparater, olovligen tillverkat några liter sprit.

Den 3 januari 2017 befann sig mannen på Kupolen i Borlänge och hade då en tårgasspray på sig. Han åtalades misstänkt för att, under Kupolenbesöket, ha gjort våldsamt motstånd när väktare och polis skulle gripa honom, ett brott som han dock frikändes för. Däremot döms han för innehavet av tårgassprayen.

Falu tingsrätt dömer mannen för grovt vållande till kroppsskada, två fall av vapenbrott, två fall av ringa vapenbrott, samt ett fall vardera av brott mot vapenlagen, ringa dopningsbrott och olovlig befattning med sprit. Han har erkänt samtliga brott, förutom grovt vållande till kroppsskada.

Mannen döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Tingsrätten påpekar i sin dom att om fängelse hade valts som påföljd så hade mannen dömts till tre månaders fängelse. Han ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons