Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembrännare greps

Annons

Det var efter spaning och tips som polisen kunde slå till mot Malungsbon som bor på en gård i en mindre by nära Malung.

Då tre-fyra polismän slog till visade det sig att Malungsbon hade en hembränningsapparat, tre stora dunkar med mäsk, cirka 50-60 liter, och två-tre liter färdig hembränd sprit som var upphälld i stora petflaskor.

Hembränningsapparaten som beslagtogs fanns inne i boningshuset och en del av det andra som beslagtogs fanns bland annat i ett uthus på gården.

- Vi har haft ögonen på det här en tid och på onsdagen ansåg vi att det var tillfälle att slå till mot mannen, säger polisman Göran Tenn vid Malungspolisen.

Då polisen kom till den gård där Malungsbon bor fanns han inte hemma för tillfället men man fick ganska snabbt kontakt med honom och kunde göra tillslaget.

Malungsbon greps och fördes till Malungs polisstation för förhör där han utan omsvep erkände de faktiska förhållandena kring hembränningen.

Efter polisförhöret försattes Malungsbon på fri fot.

Malungsbon åkte för några år sedan fast för samma sak.

Även då beslagtog polisen både hembränningsapparat, mäsk och färdig hembränd sprit.

Enligt polisen har Malungsbon, vilket han också erkänt, sålt en del av den hembrända spriten till personer i samma ålder.

- Men vad vi vet har det inte förekommit någon överlåtelse eller försäljning av hembränd sprit till ungdomar, säger Göran Tenn.

Polisen är medveten om att det finns fler hembrännare i Malung men vill ha klara belägg för att kunna slå till och avslöja dem.

Även om hembränningen i sig är ett allvarligt problem som bland annat kan leda till langning av sprit till yngre ser polisen insmugglingen av öl, vin och sprit som ett ännu större problem.

Polisen har uppgifter om att det finns flera personer i Malungs kommun som sysslar med spritsmuggling, tipsen bearbetas för närvarande, men några gripanden har dock inte kunnat göras ännu.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons