Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt bortkastade biståndsmiljarder

Annons

Landet Sverige har en biståndsminister med egen stab, Sida, med utredningsbyråkrater och personal bland annat i biståndslandet Uganda.

Världsbanken, Human rights watch med fler har under lång tid dokumenterat diktaturernas korruption och minimala mänskliga rättigheter i många av Sveriges biståndsländer. Ändå kan man hålla masken och påstå sig inte ha en aaaning om att alltför stora delar av våra biståndsmiljoner går till fashionabla villor och lyxbilar, samt till vapen. Ja, kanske till och med utlandskonton för Ugandas styrande elit.

Det är märkligt att ett litet journalistteam vid SVT: s Uppdrag granskning, genom kontakter med några ugandier med civilkurage samt några svenska forskare, så enkelt kan avslöja den verklighet som döljer sig bakom ordkonsten i politiska "måldokument".

Om det vore så att vi levde i sådant överflöd att de gamla som byggt upp välfärdslandet Sverige fick den omvårdnad de förtjänar och att utsatta grupper i arbetslöshetens Sverige fick det stöd de behöver. Då skulle det inte vara så farligt.

Men att i dagsläget ansenliga delar av 28 miljarder (28000000000) bidragskronor inte kommer nödlidande till del och inte påtagligt förbättrar deras egenförsörjning eller deras demokratiska rättigheter, inger stora betänkligheter.

Jag anklagar er för att föra en alltför blåögd biståndspolitik utan tillräcklig kontroll av nyttan och effektiviteten i miljardrullningen.

DAN I NILSSON

Mer läsning

Annons