Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre patientsekreterare än politiska sekreterare!

Annons

Patientsekreteraren ska vara överordnad sjuksköterskor och läkare och kommunala tjänstemän vad gäller bedömningar om patientens bästa i vardagen och bevaka patientens rätt. Samarbeta med läkare när det gäller medicinska bedömningar och vara rådgivande till politiker.

I den mån någon sådan service över huvud taget finns i dag är den knappt skönjbar. Detta placerar patienten i ett mycket stort underläge gentemot sjukvårdspersonal och annan så kallad stödpersonal. Patientens underläge och vårdpersonals överläge har så permanentats i samhällsuppfattningen att den betraktas som normal.

Jag menar att den inte är normal utan ska ses som ett förtryck av patienten. Som sjuk och med nedsatta krafter ska man i dag själv eller med anhörigas hjälp bevaka vad som sker med en under sjukdomen. De mest flagranta övergrepp kan ske utan att det betraktas som det övergrepp det är.

Patienten känner att det är fel som begås men vet inte hur man ska komma tillrätta med det eftersom patientens röst är så svag och kan nonchaleras ofta på grund av rutiner som inte frångås, rutiner som är bekväma för personal men förtryckande för patienten. Jag vill inte påstå att någon förtrycker på grund av ren ondska eller elakhet men likväl får rutinaspekten samma följder som om det gjordes av elakhet.

Patientombudsmannen hävdar kanske någon. Ja, den som finns i dag är ett embryo till vad som skulle vara mycket mer omfattande och mycket närmare patienten. En person i ett helt landsting, ett helt län som sitter på ett kontor långt borta med telefontid och inget eget ansvar att ta kontakt.

Nej. Patientombudsmannen skulle sitta centralt, statligt, med en lång rad av patientombud under sig, flera i alla landsting som bevakar patienternas rätt. Varje patient skulle kunna bli kontaktad när sjukdom inträffar. Tjänsten skulle vara tillgänglig för anhöriga som vill ställa frågor och behöver stöd.

Anhöriga ska inte belastas med att ta reda på, agera och kontakta samhällets olika myndigheter och institutioner - det orkar de inte.

Vilken utbildning skulle en sådan tjänst ha? Varför inte en humanitärt intresserad statsvetare med juridisk utbildning särskilt vad gäller sjukvårdslagen?

Varför inte en vidareutbildad sjuksköterska inom samma discipliner? Eller en lärare med påbyggnad.

Därmed elimineras patientens underläge och gör att patienten hamnar på samma nivå som de vårdgivande. I den mån detta kostar pengar, vilket inte nödvändigtvis är fallet då organisationen kring en sjuk människa kan effektiviseras. Det bör leda till lägre kostnader. Men om det kostar så får väl politikerna ta sig an uppgiften. Till det kan de ta hjälp av sina politiska sekreterare.

IRIS PETERS IRIS PETERS FRÅN DALA-HUSBY ÄR EN I FEM ÅR VÅRDAD PATIENT INOM LANDSTINGET DALARNA. I DAG UNDERBENSAMPUTERAD EFTER FEM OPERATIONER.

Mer läsning

Annons