Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgen som ger prassel i kassan

Annons

Hon liksom de flesta krögarna i Västerbergslagen och många affärsmän är rejält laddade och hoppas på rusch nu när folk åter har fyllda plånböcker.

-Många har ringt och frågat om vi har öppet i helgen. Det kommer att säljas många drinkar, helt klart, säger hon.

Jan-Olov Persson, chefen vid Hemköp i Marnäs, märker också av att det är lönehelg.

-Det började redan i går (torsdag) då vi hade jättebra försäljning. Nu finns det ett uppdämt behov av att festa till lite extra och vi kommer att sälja mer oxfilé och annan finare mat än vanligt. Chips- och godisförsäljningen går också upp när det är lönehelg.

Inför denna helg har förväntningarna skruvats upp ännu mera. "Så mycket mer får du i plånboken" har kvällstidningarna basunerat ut med hänvisning till det nya "jobbavdraget". De flesta som jobbar heltid har på sina lönebesked kunnat notera att skatten sänkts med 400 -1 000 kronor.

-Sätt in de där extra hundralapparna på ett konto varje månad och spar pengarna som en buffert eller gör något roligt för dem i framtiden, råder Bernt Nilsson som jobbar som budget- och skuldrådgivare vid Ludvika- och Smedjebackens kommuner.

-Visst, säger han, jag har förståelse för att ungdomar som nu har lite mer pengar på fickan vill göra någon extra krogsväng och vara kungar i baren. Men det är absolut ingenting jag rekommenderar, det kommer surt efter.

Mats Johansson, bankdirektör vid Handelsbanken, är inne på samma spår.

-Livet ska ha en lagom mix av fest och att leva i nuet. Jag hoppas att folk kommer in till oss och ber om råd vad de ska göra med de extra hundralapparna. Man bör öka det regelbundna sparandet så man får en buffert till framtida utlandsresor, investeringar i huset, köp av möbler eller vad det nu kan vara, tycker bankdirektören.

En som hoppas att åtminstone en del av slantarna satsas på snabb konsumtion är Daniel Larsson som är anställd vid Intersport i Ludvika.

-Det var en trög början på januari på grund av mildvädret men sedan kom det vita från ovan och när barnbidraget anlände den 20 blev det omedelbart bättre snurr och det blir förhoppningsvis ännu mera nu när lönerna kommit.

Men det är inte alla som kan eller ens har getts chansen att haka på i köpfesten. Arbetslösa, studerande, sjukskrivna och pensionärer får hålla till godo med ungefär samma inkomster som i fjol.

-Min pension höjdes med cirka 200 kronor och det är ändå en bra höjning. Många pensionärer fick mycket mindre. Vi som byggt upp landet borde fått samma påslag som alla andra, det tycker jag definitivt, säger Bengt Westerberg som är ordförande i pensionärsföreningen Ludvika PRO.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons