Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helene Lis lever tillsammans med en Prinz

Annons

Den prisade kattynglingen heter egentligen Lis-Katt Prinz JW.

Lis-Katt är Helene Lis registrerade kattuppfödningsnamn.

Prinz är det namn som katten tilltalas med.

JW är Prinz titel och står för Junior Winner.

- Prinz är den enda Ocicaten i Sverige som tagit den titeln. Han har varit "best in show" hela fem gånger innan han blev 10 månader gammal.

-Han har fått det finaste priset som den bästa Ocicatten i Skandinavien under 2005, berättar Helene Liz.

Helene och hennes Prinz turnerar runt på kattutställningar året runt. Många unga kattflickor vill gärna också ha ett besök av Prinz. Helene gissar att hon är borta från stan 30 helger om året men på grund av karantänregler så blir det bara i Sverige och Norge.

- Nästa år kommer vi också att åka till Finland. Katterna är det enda jag ägnar mig åt förutom att jobba, säger bibliotekschefen.

Prinz mamma Mazzy Star har också en fin titel, Europa Campion, och bor också hemma hos Helene. Hon är pensionerad men har korats som näst bästa avelshona i Sverige. Runt om i Sverige har kattsläkten växt och det finns nu åtta Lis-katter.

Det som är så speciellt med en Ocicat är att de är vackert leopardmönstrade.

Nu är inte bara Helenes katter som är så mönstrade.

- Jag har blivit fanatiskt intresserad av allt som är leopardmönstrat, avslöjar Lis.

Tapeten i katternas eget rum, kökstapeten, duchdrapperiet, stekpannan, kastrullen diskborsten, disktrasan, kattkorgen, Helenes egna schalar, skor, promenadstövvlar ...

- Till och med min nya vårkappa är leopardmönstrad. Jag köper allt jag kommer över som är leopardmönstrat!, avslöjar hon.

Helene Lis undersökte en gång om hon kunde leopardmönstra håret men avstod för då hade hon måst klippa sig så kort att inte mönstret förstördes när hon rörde på sig.

Ocicaten är framavlad i USA, och är ursprungligen en korsning mellan Siames och Abessinier. Det finns runt 300 Ocicats i Sverige.

- Jag har alltid varit djur intresserad och har haft häst och kaniner. Kattintresset väcktes på 1990-talet eftersom jag kom fram till att en hund kunde jag inte kombinera arbetet med. En katt klarar sig bättre själv, hävdar Lis.

- Det fina med Ocicats är att de är så aktiva, sociala och nyfikna. Det är en perfekt familjekatt. De har redan blivit en legend i kattvärlden för sitt fina temperament.

Helene Lis egen familj utökas nästa vecka då hon hämtar en ny leopardmönstrad misse i Norge.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons