Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helander ser landsbygdssatsningen som ett trendbrott

Landsbygdskommitténs förslag om ett bättre liv på landsbygden är en milstolpe. Det menar dalariksdagsmannen Peter Helander.
– Nu finns enighet om många olika bra förslag. En parlamentarisk enighet betyder att teoretiska förslag troligtvis också blir verklighet, säger han.

Annons

Malung-Sälen (bilden), Vansbro och Älvdalen är tre av 23 glesbygdskommuner i landet som landsbygdskommittén vill satsa extra resurser på för att gynna tillväxt och utveckling.

Landsbygdskommitténs slutbetänkande innehålller 75 konkreta förslag för att utjämna skillnaderna i samhällsutveckling mellan stad och land. Peter Helander tror att många av dem blir verklighet bara inom ett eller några år.

– Detta kan bli avgörande för landsbygden. Kommittén var parlamentarisk, alla riksdagspartier står bakom förslagen. Detta är ett kraftfullt avstamp för möjligheten att återupprusta landsbygden. Förslagen är inte vackra ord och tunn luft. de är konkreta och genomförbara, säger han.

Centern hade önskat mer, exempelvis att ge vattenkraftens producentkommuner utökad statlig ekonomisk kompensation.

– Men det är ändå många bra förslag. Ren centerpolitik i många stycken. Jag är nöjd. Enigheten mellan partierna i sig skapar framtidstro och utvecklingsmöjligheter. Om inte detta införs är jag rädd för en utvecklingen mot att stad och land delas upp allt mer i "vi och dem". Dessa försklag kan stoppa det, säger han.

Mer läsning

Annons