Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hejda forskarträsket"

Annons

- Betesskador har blivit ett så allvarligt problem att det tycks vara risk för rikets säkerhet. Det här är ju bara nonsens, säger Ola Hermansson och menar att det är storbolagens rovdrift och felaktiga skogsvårdspolitik som är orsaken till om återväxten inte blir den önskade.

Tidningen besöker tillsammans med Ola Hermansson Fåsås fäbodar en solig decemberdag. Orsaken är att han vill visa marker där betestrycket var enormt för 100-150 år sedan.

- Det kan vara vilka fäbodmiljöer som helst. Här vistades folk från maj till september. Djuren gick på lösdrift på de speciellt avsatta "svinvallarna" utanför fäbodarna. Kor getter, grisar.

- Det fanns under de här åren sju miljoner getter i Sverige och betestrycket var enormt. Visst blev resultatet att det växte upp ett och annat missfoster som kallades "gettallar", en stam som var krökt, men förklara istället de resliga furor som idag står på de här vallarna, furor som är just 100-150 år gamla, säger Hermansson.

Han menar att det är storbolagens metoder som skapar problemen. Ytor kalhugges och plantsättes. Röjningen görs sedan alldeles för tidigt och därför blir resultatet betesskador.

- Rätt medtod är att lämna en fröträdställning. Då produceras hela tiden ett reservkapital. Visst blir det betesskador även i det här beståndet, men grejen i det hela är att röjningen ska utföras först när ungskogen växt sig över älghöjd. Då kan den betesskadade ungskogen röjas bort och återstående bestånd får stå ifred tills den blir avverkningsbar.

Ola Hermansson menar att reduceringen av älgstammen redan inletts genom att, som är hans övertygelse, vargar inplanterats i landet.

- Forskarträsket är helt snett ute när det gäller diskussionerna kring älgstammen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons