Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemoraskolor hotas av nedläggning

Annons

Enligt förslaget skulle Backaskolan och Stjärnsundskolan läggas ner 2007. Orsaken är ett minskat elevunderlag. I förslaget ingår även att göra Vasaskolan som idag är en 7-8 till en 6-9.

-Rektorerna på Jonsboskolan och Vasaskolan har ställt sig positiva till det sistnämnda förslaget. Ur pedagogisk synvinkel är det en bra lösning, säger biträdande förvaltningschef Torgny Karlsson.

Att just Backaskolan och Stjärnsundsskolan är föremål för en nedläggning beror på att de är så små, enligt Torgny Karlsson. Stjärnsundsskolan har inte mer än tjugo elever.

-Backaskolan är inte knuten till någon tätort. Eleverna bor i kringliggande byar. Redan i dag måste cirka 90 procent av eleverna transporteras till skolan och då gör det ingen skillnad om de istället transporteras till Hedemora, menar Torgny Karlsson.

Han understryker att förslaget endast tar hänsyn till siffermaterialet.

Ur strategiskt perspektiv kan det till exempel finnas skäl att behålla Stjärnsundsskolan eftersom orten är en inflyttningsbygd med många barnfamiljer.

-Men det är en politisk fråga och ingenting som avgörs på tjänstemannanivå, säger Torgny Karlsson.

Det finns även förslag på att lägga ner Fyrklöverskolan 2010 och till och med Stureskolan. Men rent matematiskt är det sistnämnda ingen bra idé. Det skulle bli väldigt trångt på skolorna i kommunen enligt Karlsson.

Helt klart kommer det behövas en omorganisation av skolorna i kommunen enligt Torgny Karlsson. Men det är inte alls säkert att förvaltningens förslag går igenom.

Den 21 augusti kommer förslaget tas upp på barn- och grundskoleförvaltningens sammanträde. Något konkret beslut blir det knappast.

-Troligen kommer de föreslå en djupare utredning, säger Torgny Karlsson.

Vad som än händer kommer omorganisationen inte bli så tajt att det inte finns utrymme för en oprognostiserad inflyttning försäkrar Torgny Karlsson.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons