Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintagemässa hyllar dåtiden

I en lokal i Folkets Park i Hedemora var borden överbelamrade med vintagesaker. Här samlades pryltokiga, pinuppa-entusiaster och andra som fascinerades av årtiondena mellan 1940-talet och 1970-talet.

Annons

Vintagemässan bjöd på det mesta. Plåtburkar med typografi som förde tankarna till 1950-talet, klackskor från förr och ett helt gäng LP-skivor där Elvis och The Ronettes fanns representerade.

Men modet var i fokus. En svängig modevisning fullt av maffiga tyllkjolar, roliga bowlingskjortor och lagda lockar engagerade besökarna.

Det såldes plåtlådor från Coca-Cola och välbehållna skor från förr.

Erica Andersson fick lockarna lagda på plats på mässan. Hon vann nämligen en tävling hos pinuppa-fantasterna Cia Sandell och Linda Andersson.

– Vi sålde en kalender här i dag med bilder på pinuppor, där pengarna går till prostatacancerföreningen. Alla tävlande var med i en utlottning om att få bli stylad som en klassisk pinuppa, berättar Cia Sandell, samtidigt som hon sminkar Erica Andersson.

Cia Sandell sminkar Erica Andersson i sann pinuppa-anda.

Erica uppskattar stylingen.

– Jag har varit på en sådan här kurs förut i Heby där man fick lära sig om smink, kläder, posering och fotografering. Jag gillar det verkligen, säger Erica Andersson.

Johanna Rolin har åkt från Hudiksväll för att sälja gamla vintagefavoriter. Här med en favorit i silke.

I ett annat hörn är det mer fokus på kläder. Vintage-entusiasten Johanna Rolin har åkt hit från Hudiksvall för att sälja av delar av garderoben. En del plagg har hon tröttnat på medan andra helt enkelt inte passar längre.

– Det är bättre att någon annan får ta del av dem än att de hamnar i soporna, säger hon.

Kläderna hon äger är från tidigt 1960-tal och bakåt. Majoriteten har hon hittat på loppisar, men mycket finns annars i storstäderna där vintagehandlarna är betydligt fler, berättar Johanna Rolin.

Prylarna var många under lördagens vintagemässa i Folkets Park.

– Ibland har jag faktiskt sett annonser i lokaltidningen också.

Vintagefascinationen är inte komplicerad att förklara. Johanna Rolin tycker kort och gott att dagens kläder är för tråkiga.

– Alla klär sig i svart i dag. Jag saknar färg! Var är den?

Mer läsning