Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill skylta med Smedby

/
  • Förvirrande. Karl-Erik Pettersson (mp) argumenterade för att en ändring av skyltningen kommer att förvirra utsocknes.

Annons

Upprinnelsen till debatten var en motion från Smedbybon Gertrud Hjelte (c) från den 31 januari. Husby är namnet på socken som förutom Smedby även omfattar Långshyttan och Stjärnsund. Men det finns ingen ort som heter Husby. Alltså är dagens skyltning till Husby missvisande enligt Hjelte. Husby kyrka borde det stå på den menar hon.

Vidare bör byn Smedby skyltas med Smedby och inget annat, medan en annan skylt talar om att kyrkan är Husby kyrka tycker Hjertrud Hjelte.

- Låt nuvarande skyltning finnas kvar, men sätt en tilläggsskylt under Husby med ortsnamnen Smedby respektive Koberga, sa Jonas Carlgren (m) också han boende i Smedby.

Hjertrud Hjelte åberopade Lantmäteriverket. Enligt myndigheten finns det ingen by som heter Husby förklarade hon och visade upp en karta som bevismaterial. Karl-Erik Pettersson (mp), tordes trots att han bor i Davidshyttan utanför Husby socken sticka ut hakan.

- Husby är namnet på både Smedby och Koberga. Här inne i Hedemora skyltar vi inte med Svedjan och så vidare. Skyltar är till för att de som inte bor i trakten ska hitta. Hjertrud visar en fastighetskarta, sa han och trollade fram en bilkarta med argumentet att det snarare är en sådan som utsocknes orienterar sig efter.

- Det här är inte lite förvirrande. Jag undrar hur man någonsin har hittat, sa Berndt Nygårds.

- Inte ens posten kan adressen, berättade Joanna Stridh (c).

När antalet inlägg hade blivit lika många som i budgetdebatten bad en milt förtvivlad Berndt Nygårds fullmäktiges ledamöter att besinna sig.

Till slut fick han gehör för sin vädjan och kunde konstatera att kommunfullmäktige röstade på Hjeltes förslag med en förkrossande majoritet.

Nu går ärendet vidare till Vägverket.

Mer läsning

Annons