Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill satsa på kulturen

/

Annons

Kulturnämnden är i dag hopslagen med fritidsnämnden.

- Det är svårt att försvara kulturen mot idrotten. Det är förstås en kostnadsfråga, men jag tycker att vi behöver en egen nämnd som jobbar enbart med kulturfrågor. Vi behöver mer kultur i Hedemora och det finns ett stort intresse för kultur bland allmänheten.

Men den kanske viktigaste frågan inför valet till kommunfullmäktige tycker han är att stödja det nybildade strategiutskottet.

- När Dalabanan byggs hamnar Hedemora i ett helt annat geografiskt läge, i princip kommer vi att tillhöra Mälardalsregionen. Vi måste få fart på bostadsmarknaden så att fler kan flytta hit och även diskutera samarbete med närliggande gymnasieskolor. Eftersom gymnasiekullen kommer att minska kan vi inte behålla alla utbildningsprogram på orten.

- Strategiutskottet har en viktig uppgift framför sig att planera för detta.

Ett sätt att få mer rörelse på bostadsmarknaden är att ordna med ett nytt äldreboende i kommunen. Många äldre bor i dag i villa.

- Att bygga ett nytt äldreboende är för dyrt, vi måste hitta bra befintliga lokaler som vi kan bygga om till lägenheter för människor som inte mäktar med att klippa gräsmattan längre, säger Jan Engsås.

Hur ska ungdomsarbetslösheten minskas?

- Jag tycker att regeringens förslag om lärlingsplatser för ungdomar är bra och att det innebär en lägre lön känns också rimligt. En annan sak man kan göra är att sänka arbetsgivaravgiften för ungdomar.

- Men vad jag tycker är en katastrof är att så många går ut skolan utan fullständiga betyg. Skolan måste också ha utbildningar som matchar mot det behov som finns på arbetsmarknaden i området. Jag vet att gymnasieskolan redan nu har bra kurser i egenföretagare. Nu låter jag som en gammal moderat, men det är skillnad på att bli uppfostrad till löntagare än till entreprenör.

Mer läsning

Annons