Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka växter gäller i år?

/

Annons

- Pelargonier är alltid poppis, de är lättskötta och vackra, säger Harry Hildén ägare av Hildéns Handelsträdgård utanför Hedemora. En annan är Lobelia som finns i flera olika sorter, till exempel Stjärnlobelian som påminner om bläckklocka, men med stjärnor istället för klockor. Perenner går också alltid bra.

Det gäller att veta när plantorna blommar, vissa gör det på försommaren och andra på sensommaren. Har man en välplanerad trädgård kan man få den att blomma hela sommaren.

Harrys fru och dotter har varit i Skåne vid flera tillfällen och försökt hitta ny sorters växter att introducera i Dalarna. Utbudet är enormt, så de vill till fingertoppskänsla att välja mellan alla färger och nyanser.

- Rosa blommor är populära och säljer mycket bättre än till exempel lila. Lila fungerar inte mot rött och många hus är ju rödmålade, säger Harry Hildén.

Idag kan folk mycket mer om växter och ställer höga krav på ett brett sortiment. De är pålästa när de kommer till Handelsträdgården, men det gäller också att hitta sin egen inspiration, menar Harry Hildén.

- Det viktiga är att lita på sig själv och inte försöka imponera på grannarna, säger han.

Mer läsning

Annons