Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att tänka positivt

/
  • Tiden. Hur använder vi vår tid? Inte på rätt sätt i alla fall då så många mår så dåligt, sade Nils Simonsson.
  • Tankens kraft. Intala er att det är roligt att gå till jobbet, då blir det roligt. Det blir som man tänker, sade Nils Simonsson då han talade inför en nästan fullsatt Vasaaula i Hedemora.

Annons

Nils Simonsson är före detta kirurg som när reumatismen i händerna satte stopp för fortsatt arbete inte grävde ner sig i sorg utan plockade fram det positiva. Var det så roligt att stå där och skära i folk? Hans intresse för hjärnan hade gett honom kunskaper som blev grunden till ett nytt liv, som föreläsare. Och idag är han en mycket eftertraktad föreläsare.

När han föreläser är det ingen torr massa med fakta som han bjuder på. Det är med en stor portion humor han talar fast budskapet är så viktigt. Många skratt hörs och just skrattet har stor betydelse även för människors hälsa.

- Skratt är stresslösande och stärker immunförsvaret. Surkarter möter surkarter, glada människor möter glada människor, säger han.

Att se saker positivt är viktigt. Det är lätt att tänka negativt, att vara kritisk till oss själv och andra. Vem som helst kan hitta negativa saker, det är svårare att nära det positiva.

Han ger rådet att skaffa sig en tioårsdagbok och varje dag skriva in tre bra saker, att sedan kunna se tillbaka på, att se det positiva. Det är farligt att vara negativ.

Åhörarna tas med på en många miljoner lång tidsresa av människans utveckling. Hjärnan är lika idag som för 50 000 år sedan. Vi har varit jägare och samlare på savannen under 99,8 procent av vår utveckling. Då gällde det att gå långt, få tag på lite och mager mat och att sova när det blev mörkt.

- Vi är skapta för att lösa savannens problem, säger han.

Då sov man i åtta timmar till exempel och åtta timmars sömn behövs för att man ska må bra.

Det är ju en viss skillnad mellan savannen och livet idag.

Tid, eller brist på tid gör att många blir stressade. Han är själv tidsneurotiker, som han säger. Hans far var ICA-handlare i Jämtland och Nils fick tidigt lära sig vikten av tid.

- Pappa sade att affären måste öppna i tid, annars hinner någon jäkel gå till Konsum.

För honom själv resulterade jobbet med arbetstider på 50-60 timmar i veckan som kirurg till att hans immunförsvar kollapsade.

Hur använder vi vår tid? Vi har aldrig haft så mycket fritid som nu, men det gäller att prioritera. Det måste vara något fel när 1,2 miljoner människor i Sverige mår så dåligt, säger han.

Alla har ansvar för sin egen hälsa. Den som röker, super och ej motionerar mår inte så bra. Det är var och ens eget ansvar.

Ett viktigt botemedel mot stress är motion.

Det behövs också ett lugn omkring människor, hur många har en timme tyst omkring sig varje dag, frågar han. Det är aldrig tyst, men vi måste ha tyst ibland.

Tisdagskvällen i Vasaulan med Nils Simonsson var både underhållande, lärande och tankeväckande.

Föresläsningen arrangerades av Södra Dalarnas Sparbank.

Mer läsning

Annons