Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens bästa Astrid på Fyrklöverskolan

/
  • Julgran. Hemma hos Lottas familj råder förstämning. Runt bordet sitter storasyster Mia (Alice Sjöström), mamma (Ylva Falkeström), Lotta (Emelie Westholm), pappa (Elias Pettersson) och storebror Jonas (Anton Larsson) och oroar sig för att det inte blir någon julgran i år.
  • Rumpnisse. Ute i skogen finns det farliga varelser. Men mamma Lovis (Tilda Anderslars) visar Ronja (Julia Ceesay) att rumpnissen (Lizette Elfström) är harmlös.
  • Bovjakt. Pippi Långstrump (Alma Ilbäcks) har buntat ihop bovarna Dunder-Karlsson (Didrik Johansson) och Blom (Viktor Larsson). Nu är det bara för konstaplarna Kling (Samuel Ljungkvist) och Klang (Andreas Andersson) att ta dem till finkan. Som alltid har Pippi sällskap av Annika (Alva Rappendal) och Tommy (Mansurr Sarr).
  • Scenografi. Barnen hade gjort sin egen scenografi. En riktig klurig lösning var Martin Lööfs lastbilshytt. I bakgrunden står Emelie Westholm som Lotta från Bråkmakaregatan.
  • Emil i Lönneberga. På måndagen var det världsbokdagen och på Fyrklöverskolan i Hedemora gjorde man dagen till en temadag om Astrid Lindgren som skulle ha fyllt 100 år i år. Mellanstadieeleverna spelade teater för lågstadieeleverna. Under Emils soppskål döljer sig Fredrik Sjöblom. Marcus Dammare som drängen Alfred försöker hjälpa honom och Dennis Örnlind som pappa Anton tittar på.

Annons

- Hur gjorde du egentligen för att få in huvet i soppskåla? undrar Emilia Johanssons Ida.

- Jag gjorde bare så här! svarar Fredrik Sjöbloms Emil på klingande småländska.

Vad som sedan händer känner generationer svenskar till. Under några veckor har mellanstadieeleverna övat på olika scener ur Astrid Lindgrens böcker. De har även gjort sin egen scenografi. På måndagen fick lågstadieeleverna gå från klassrum till klassrum för att titta på de äldre barnens kortpjäser.

Förutom Emil fick lågstadieeleverna bekanta sig med Ronja och Birk som hoppar över Helvetesgapet, Lotta från Bråkmakaregatan som vill ha en gran till jul och Pippi som hjälper konstaplarna Kling och Klang att fånga bovar.

Efter teatervandringen var det tipspromenad för hela skolan med frågor om Astrid Lindgrens figurer. Under terminen har eleverna gjort egna böcker där de förklarar vem som är vem i Lindgrens sagovärld så tipspromenaden klarade de galant.

Fakta: Världsbokdagen den 23 april

  • Firandet har sitt ursprung i Katalonien som är en region i Spanien. Där firades redan på 1400-talet La Festa San Jordi. San Jordi, eller Sankt Göran som vi säger i Sverige, var en riddare som dödade en drake.
  • 1926 föreslog den spanske författaren Vincent Clavel Andrés att dagen skulle göras till Den spanska bokens dag. Den 23 april 1616 dog Spaniens mest kände författare Miguel de Cervantes som har skrivit Don Quijote. Märkligt nog dog även den världsberömde dramatikern William Shakespeare samma dag.
  • Sedan 1955 har den 23 april blivit hela världens bokdag efter ett beslut av UNESCO. Det är en del av FN som jobbar med kultur, vetenskap och kommunikation.

Källa: Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons