Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tionde elev saknar behörighet

/
  • Inför skolstarten. Att fler än var tionde elev lämnar grundskolan utan att ha behörighet till gymnasiet är en stor utmaning för kommunen. Lena Stoltz och Torgny Karlsson ska tillsammans med lärarkåren komma fram till hur statistiken kan förbättras.  Foto: Jenny Lagerstedt

Annons

11,6 procent av alla som gick ut nionde klass i våras saknar behörighet till gymnasieskolans nationella program. Det beror på att de inte har godkänt betyg i något av ämnena matte, svenska eller engelska. Nu måste skolorna i Hedemora bli bättre på att följa upp elevernas resultat.

- En av metoderna vi använder oss av är ett projekt som kallas Brobygge. Gymnasie-, grund- och förskolelärare ska ha möjlighet att träffas för att diskutera varför målsättningen brister för vissa elever. Det handlar om att förbättra övergångarna mellan årskurserna och att se kunskap som en röd tråd, säger Torgny Karlsson, biträdande barn- och grundskolechef.

Kommunen kommer i nuläget inte att skjuta till extra resurser till undervisningen i kärnämnena matte, svenska och engelska.

- Det finns inget tydligt samband mellan resurser och resultat. Även om extra resurser kan förbättra resultaten så sker det inte per automatik, säger Lena Stoltz.

Verksamhetsplanen för grundskolan i Hedemora kommun har slagit fast att andelen elever med godkända betyg ska öka med fem procentenheter varje är tills samtliga elever slutar nian med godkända betyg i alla ämnen.

- Vår målsättning är naturligtvis att fler lämnar grundskolan med fullständigt slutbetyg. Vi försöker just nu identifiera skolornas svagheter. Det är viktigt att bli medveten om problemen. Först då kan vi komma fram till hur vi löser dem, säger Lena Stoltz.

Torgny Karlsson menar att det pedagogiska ledarskapet måste förbättras inför det kommande läsåret. Där måste rektorerna bli mer delaktiga och komma närmre undervisningen.

- Vi har genomfört en enkät som visar att lärarna upplever rektorernas stöd som otillräckligt, säger Torgny Karlsson.

Men vad beror det på att fler än var tionde elev lämnar nian utan att vara behörig till gymnasiet?

- Det törs jag inte uttala mig om. Det är något som vi diskuterar med lärarna just nu, säger Lena Stoltz.

Mer läsning

Annons