Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanvårdade och övergivna hundar levde bland smuts och sopberg

Hedemorabons hundar levde i misär – ovårdade, oklippna, aggressiva och i ett hem med sopor från golv till tak. Nu har de omhändertagits av länsstyrelsen.

Annons

I början av mars i år kontaktades Länsstyrelsen Dalarna av en kvinna.

Hon berättade att hon några dagar tidigare fått frågan från en bekant, som hamnat på sjukhus, om hon kunde hjälpa till med avlivning och nedgrävning av hennes två hundar som var ensamma kvar i bostaden i Hedemora kommun.

När hon sedan åkt dit hade hon mötts av djur som levde i fullständig misär med sopor från golv till tak – ovårdade, oklippta och aggressiva. De hade dessutom inte blivit rastade annat än att de tidigare hållts bundna i kedja ute på tomten.

Läs även: Sjuka hundar levde bland urin och avföring

Hon berättade även att hon en vecka tidigare hade blivit kontaktad av samma kvinna som då ville ha hjälp med kremering av en hund som legat död i och utanför bostaden i en vecka.

Länsstyrelsen tog omedelbart beslut om att göra en kontroll på fastigheten, och när de kom dit bekräftades kvinnans historia.

Redan vid ytterdörren kunde de känna en skarp lukt av avföring och avfall. Väl därinne, i utrymmena där de övergivna hundarna vistades, var det både smutsigt och belamrat med saker.

Läs även: Polisanmälan mot hundägare i Rättvik – hunden hade stryphalsband med taggar

Man konstaterade snabbt att det handlade om vanvård och efter flera försök att kontakta kvinnan – varav alla misslyckades – tog man därför ett beslut om ett omedelbart omhändertagande av dem.

Länsstyrelsen ska nu ta ställning till om djuren ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons