Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägnamn eller bynamn?

Annons

För att en fråga ska gå på återremiss krävs bara en tredjedel majoritet.

Rolf Andersson och Rolf Sjögren deltog och föredrog sitt medborgarförslag om att få tillbaka bynamnen i adresserna.

Andersson gav ett exempel på att nuvarande vägnamn innebär problem för ambulansen att hitta. Före jul blev hans fru sjuk och ambulansen åkte fel, vägen där han och han fru bor finns inte ens med på kartan.

Han betonade även att ortnamnen är en viktig del av vårt kulturarv och avslutade med att citera en känd jazzsångerska med orden "Låt hjärtat va´med", som uppmaning till fullmäktigeledamöterna.

Bland annat har enkäter genomförts och med dem som stöd framförde de att folket i byarna vill ha byanamnen tillbaka i adresserna.

Karl-Erik Finnäs (c) inledde debatten med att beklaga att den gruppen med Sjögren och Andersson som jobbat med namnfrågan anklagats för att ha fabulerat i rapporten om enkätresultaten.

Det pratades även om adresserna kontra möjlighet för utryckningsfordon att hitta. I radbyar är det inget problem med bynamn och nummer, förklarade Emil Nilzon (c).

- I Stora Skedvi fungerar de utmärkt med bynamn i adresser, varför fungerar det inte i Gustafs, sade Hans Richaud (m).

Abbe Ronsten (s) erinrade om det som hänt, om utredningen som gjordes 1999 och som ledde fram till att det blev vägnamn och inte bynamn i adresserna. Han kritiserade även tolkningen av enkäter som Sjögren och Andersson gjort i medborgarförslaget och framhöll att deras tolkning inte håller statistiskt.

- Vi har ett system för adresserna, låt oss använda det, sade Ronsten.

Margareta Arthursson (kd), ledamot i kulturnämnden, framhöll vad kulturnämnden yttrat, att det är viktigt att bynamnen bevaras.

Abbe Ronsten berättade att de kostar cirka 150 000 kronor att ändra adresserna i de aktuella byarna.

Mer läsning

Annons