Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utlandsfödda som är öppet arbetslösa har ökat dramatiskt i Hedemora

För åtta år sedan var lite drygt 5 procent av Hedemoras utlandsfödda invånare öppet arbetslösa. Nu ligger siffran på 43 procent.

Annons

Januari 2008 var inte den öppna arbetslösheten bland utlandsfödda anmärkningsvärd. Med 5,4 procent stack den inte ut särskilt mycket jämfört med den totala öppna arbetslösheten i kommunen som låg på 4,3 procent.

Men med åren har arbetslösheten stadigt ökat. Under 2015-2016 har den öppna arbetslösheten mestadels legat på strax under 10 procent. Motsvarande siffra för utlandsfödda har däremot skjutit i höjden med en allt brantare kurva och vid senaste mätningen slogs det dystra rekordet på 43,1 procent. Det är en ökning med tre och en halv procentenheter bara på en månad. Sedan tre månader tillbaka är ökningen 4,3 procentenheter.

Arbetslösheten bland utlandsfödda har stigit under flera år. På senare tid har kurvorna börjat peka allt brantar uppåt.

Orsaken till den kraftiga ökningen är inte okänd. Ulf Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Hedemora, berättar om en stor inflyttning av asylsökanden. Han beskriver också hur det arbetas mycket med att få nyanlända i arbete. Inte minst genom projektet "En väg in", som är ett samarbete med Falun-Borlänge-regionen, Almi, IUC Dalarna, Röda korset och länsstyrelsen.

– Det är ett samarbete mellan kommun och näringsliv som främst riktar sig till de som har fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd.

Ulf Hansson anser att den dystra statistiken inte bara ligger kommunen i fatet. När en nyanländ får uppehållstillstånd går han eller hon in en etableringsstödsperiod på två år som arbetsförmedlingen ansvarar för.

– Så egentligen är det statens ansvar de två första åren. Jag hade hellre sett att det läggs över på kommunen, Men då med de resurser som arbetsförmedlingen får i dag. Vi känner arbetsmarknaden i vår kommun minst lika väl som arbetsförmedlingen .

Arbetsförmedlingen ansvarar för alla nyanlända som nyligen fått uppehållstillstånd. Hedemoras kommunalråd Ulf Hansson skulle gärna vilja att kommunen fick ta över det ansvaret.

Mattias Olofsson, som är ansvarig chef för arbetsförmedlingen i Hedemora, ser den stora arbetslösheten delvis som en paradox.

– Det är ett konstigt fenomen. Vi ser att många nyanlända som går ut i jobb nu. Vi har flera verktyg som underlättar för arbetslösa att få jobb och våra medarbetare kämpar varje dag och gör ett grymt jobb.

Mattias Olofsson förklarar den stigande arbetslösheten med att de som kom med den "riktigt stora" flyktingströmmen förra sommaren nu har fått sin asylrätt prövad och de som fått uppehållstillstånd nu kommer till arbetsförmedlingen.

– Och det är klart när många kommer till en liten ort så trycker det upp arbetslösheten. Det är skillnad när 100 personer kommer till Hedemora jämfört med om det skulle ha kommit till Göteborg. Det tar tid. Det kan vi inte hymla med. Det kräver mycket av oss och av de enskilda individerna. Men vi ser ju också att när vi lyckas så bidrar de till välfärden.

Ulf Hanssons synpunkt om att kommunen borde få ta över ansvaret tidigare kommenterar Mattias Olofsson kortfattat.

– Kommunen och arbetsförmedlingen bör samarbeta för att få så bra effekt som möjligt.

Mer läsning

Annons