Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nya friförskolor i sommar

Annons

Den alternativa barnomsorgen Noas Ark får tillstånd att starta en förskola. Den ska drivas som ett personalkooperativ med plats för 15 till 17 barn och kan starta den första juli. Olympica fick sin ansökan om 30 förskoleplatser beviljad i fjol.

Barn- och grundskoleförvaltningens chef Lena Stoltz kommenterar konkurrensen om förskolebarnen med att ingen personal kommer att sägas upp men korrigerar sig sedan och ser det som en förstärkning av den kommunala förskolan. Personaltätheten ökar när barnen minskar.

Läget i den kommunala barnomsorgen är att det är fullt, både hos dagbarnvårdare och på förskolorna. Tio barn står i kö för en plats senast i april. Föräldrarnas önskemål gäller förskolor i centrum.

Barn- och utbildningsnämnden var överens om att säga ja till Noas Arks ansökan men det var oenighet kring startdatumet.

- Mitt förslag var att de skulle starta den 1 januari 2008, det finns inte en krona budgeterat för det här, men alliansen vann omröstningen, berättar Berndt Nygårds (s), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Alliansens linje vann eftersom miljöpartiets Ove Larsson röstade mot samarbetspartiets förslag.

För att undvika liknande budgetöverraskningar i framtiden ska ansökningar om fristående förskolor vara inlämnade före den första april året innan start. Då kan kommunen budgetera verksamheten.

Stiftelsen Snödroppen i Dormsjö har också ansökt om att starta fristående förskola istället för att bedriva alternativ barnomsorg. Nämnden säger nej till ansökan och begär kompletteringar.

- Ansökan uppfyller kvalitetskraven men vi vill veta vad som händer med hela verksamheten eftersom Snödroppen har koppling till Annaskolan, säger Berndt Nygårds som menar att ärendet kan tas upp igen.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons