Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två broar i Turbo fortsatt stängda: "Det finns allvarliga brister"

Sedan november har två broar som leder över Lustån i Turbo, strax väster om Hedemora, varit stängda för biltrafik. Det var efter en inspektion i november 2017 som visade att broarna hade allvarliga brister vilket gjorde det farligt att belasta dem. Stora Enso som förvaltar marken har ännu ingen lösning i sikte.

Annons
Efter en inspektion i november visade det sig att två broar i Turbo hade för allvarliga brister för att belasta med trafik vilket resulterade i att de stängdes omedelbart.

Skogsbolaget Bergvik skog äger mark och skog i stora delar av Sverige och så även väster om Hedemora i höjd med Turbo och Grycken. Under 2017 inventerades alla broar på skogsbolagets vägar runtom i landet, vilket resulterade i att flera broar fick viktbegränsas eller stängas. I november stängdes därför två broar som leder över Lustån i Turbo.

– Det finns brister med broarna och vi rekommenderades att stänga broarna för all trafik vilket vi gjorde direkt, förklarar Jonas Nordlund, kommunikationsansvarig på Stora Enso som förvaltar skogen.

Lustån rinner genom Turbo. Två broar, den ena vid Turbodammen och den andra vid Håsjön har tidigare lett trafik över till andra sidan men nu är de fortsatt stängda på obestämd tid.

Den ena bron ligger vid Turbodammen och den andra bron går över Håsjön några kilometer söderut. De har främst använts för Stora Ensos skogstransporter men även av allmänheten då broarna är den snabbaste vägen till Hedemoravägen och sjöarna Grycken och Stora sundsjön.

– Vi beklagar olägenheten som kan uppstå, men avstängningen är en nödvändig säkerhetsåtgärd, säger Jonas Nordlund.

Jonas Nordlund, kommunikationsansvarig på Stora Enso skog, beklagar stängningen av broarna.Foto: Lasse Arvidsson

I dagsläget finns ingen plan hur länge broarna kommer vara stängda eller om de ska rustas upp för att återigen klara trafik.

– Vi arbetar med frågan nu under vintern och ska ta beslut om vilka broar vi ska prioritera, säger Jonas Nordlund.

Bron över Håsjön är stängd med vägbommar och varningsskyltar.

Mer läsning

Annons