Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV-meterolog i Hedemora

/
  • Halv mas. Meteorologen Pär Holmgren har ett särskilt förhållande till Hedemora. Hans farfar var stadsträdgårdsmästare här och Pär var mycket i staden som barn.

Annons

I framtiden kan Medelhavets semesterparadis vara ett minne blott. Pär Holmgren målar upp ett scenario där stora områden är täckta av stäpp och jordbruket kräver konstbevattning. Det har varit en nederbördsfattig vinter i Medelhavsländerna och det gör att grundvattennivån är mycket låg. Pär Holmgren befarar därför att redan årets sommar kan bli en av de värsta som södra Europa någonsin har upplevt med skogsbränder, torka och missväxt.

Sverige är ett gynnat land med lite större marginaler än de flesta andra länder. Effekterna i framtiden blir därför inte så dramatiska, men översvämningar och torka kommer att bli vanligare. Klimat- och vegetationszoner kommer att förskjutas norrut, här i Dalarna blir det ungefär som det är i Stockholm idag.

- Gunde Svans barnbarn kommer inte bli så bra på att åka skidor, tror Pär Holmgren.

Och det är inte bara klimatologiskt som Dalarna kommer att likna dagens Stockholm i framtiden. Han förutspår de största folkvandringarna som världen någonsin har skådat. Om 50 år kommer Sverige ha en befolkning på 20 miljoner och om 100 år 100 miljoner.

- Ett relativt glest befolkat område med välutvecklad infrastruktur som Dalarna lär bli en enorm tillväxtregion, säger Pär Holmgren som tror att Borlänge och Falun kommer att växa ihop och bli en miljonstad.

Hårdast kommer klimatförändringarna slå mot de fattigaste länderna i världen, enligt Pär Holmgren. Därför har vi i den industrialiserade delen av världen ett stort ansvar för att minska utnyttjandet av fossila bränslen. Vi kan inte säga åt länder som Kina och Indien att slå av på utvecklingstakten, menar han. Att dra ner konsumtionen av fossila bränslen med 20-30 procent kan bara vara ett delmål, anser Pär Holmgren. På sikt måste vi minska med 80-90 procent.

Under året kommer han att besöka flera städer i hela Sverige för att prata om klimathotet. Bakgrunden är att hans bok Meteorologernas Väderbok som han har skrivit tillsammans med Claes Bernes kommer att användas av Studiefrämjandet som kurslitteratur.

Det ser mörkt ut. Finns det något hopp?

- Ja, om tillräckligt många vill se en förändring sker den också. Redan inom några år tror jag att vi kommer ha betydligt fler bilar som inte drivs med fossilt bränsle.

Mer läsning

Annons