Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-kock med på Gallringståget

/
  • TV-kock. Anders Levén lagade Yakiniku på fläskfilé till mångas beskådan. Fort gick det och gott blev det.
  • Smakprov. Laila Danielsson var skeptisk till att Anders Levén kunde laga läcker fläskfilé och sås utan grädde, men hon gav sig då hon provat på hans Yakiniku.
  • Skördesimulator. Thomas Olstam från Karbenning provar på att gallra träd i skördesimulatorn och får hjälp av Martin Nordlund från naturbruksgymnasiet i Älvdalen.
  • Kockar. TV-kocken Anders Levén höll matshow på Gallringstågets besök i Hedemora i helgen. Här får han hjälp av Stora Ensos Bengt Lundholm från Bispberg.
  • TV-kock. Anders Levén lagade Yakiniku på fläskfilé till mångas beskådan. Fort gick det och gott blev det.

Annons

Thomas Åkerlund och Stig Erlandsson befinner sig i Hedemora Folkets park tillsammans med flera andra i Stora Ensos Gallringståg.

De har bjudit in cirka 800 av södra Dalarnas små och mellanstora privata skogsägare till öppet hus för att lära sig vikten av att sköta sin skog rätt.

- Vi har fått in cirka 175 anmälningar.

Gallringståget är Stora Ensos största satsning just nu. I tre år ska detta gäng åka runt i Mellansverige för att lära skogsägarna skogsekonomi.

- Den yngre kategorin skogsägare har inte tid för sin skog på samma sätt som den äldre hade, konstaterar de. De kanske ärvt skogen, bor i en tätort - har karriär, familj och fritidsintressen som fyller deras liv.

Men skogen måste skötas, och det är här de stora skogsbolagen kommer in.

- Vi kan hjälpa dem. Vi har kompetens och resurser att sköta skogen så den ger bra avkastning.

Värdet av ett röjt bestånd är cirka 50 procent högre än ett oröjt. Enbart röjning kan öka intäkterna med uppåt 50 000 kronor per hektar och omloppstid på 80-100 år. Också gallring ger stora intäkter.

Efter fredagen hade de gjort upp tid för besök hos 15 skogsägare för inspektion berättar Bengt Lundholm från Bispberg och Stora Enso.

Gallringståget har med sig ett antal vagnar med filmer och datorer där skogsägarna kan leta reda på sin egen arel - se flygbilder och få olika information om marken.

I en annan vagn finns en skördesimulator, ägd av naturbruksgymnasiet i Älvdalen.

Ytterligare en vagn som ingår i Gallringståget är tv-kocken Anders Levéns mobila kök, varifrån han sköter sin matshow. Till hjälp under helgen hade han Bengt Lundholm som är ganska frågvis emellanåt.

- Kan du se några likheter mellan matlagning och skogshantering?

- Ja, även morötter behöver gallras för att bli stora och fina, konstaterar Levén medan han förbereder Yakiniku - en smakfull japansk rätt av fläskfilé.

Anders Levéns har även hjälp av ett par kockar - en av dem är Mattias Mickelsson från Långshyttan, som till vardags arbetar på Rådhuskällaren i Falun, men gärna följer med Levén ut på turné under helgerna.

- Det blir en hel del matlagande på fältet. Men det är kul, tycker både Mickelsson och Levén.

Fakta: Skogen

  • Mer än halva Sveriges landyta består av skogsmark - 22 mijoner hektar. Dalarna har 1,9 miljoner.
  • 25 000 människor i Dalarna äger skog och 43 procent av Dalarnas skogar ägs av enskilda skogsägare.
  • Genomsnittsarealen för en privat skogsägare i Sverige är 45 hektar.
  • Den årliga avverkningen i Sverige är cirka 83 miljoner kubikmeter.
  • Röjning och gallring är viktigt för att öka tillväxten och kvaliteten på skogsbeståndet.

Mer läsning

Annons