Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tennis-ess visade upp sig 1935

/
  • Med fotsida klänningar för damerna och kostymer för herrarna spelades den första tennisen i Hedemora. Bilden är från 1896 och visar Hedemoras första tennisbana, som anlades på Stadsberget.

Annons

Om detta kan Classe Westholm, gammal tennisspelare och idrottsprofil, från Hedemora berätta.

- Jag kommer själv ihåg matchen, berättar han.

Kalle Schröder hade med sig Bosse Stighammar. Total kostnad för arrangemanget uppgick till 85 kronor. Då var resor, traktamenten och övernattningar inräknade.

Det var den tennisintresserade redaktören vid Södra Dalarnes Tidningar Carl Lidman, som skötte korrespondensen med Schröder och Stighammar. Bland annat framförde Carl Lidman önskemål om att de båda inte skulle göra några uppvisningsmatcher i närbelägna städer.

Sportspråket har alltid varit blommigt. så också 1935 och i artikeln inför och i referatet efter matchen.

"Kalle Schröder är pojken som gjort bravader. Fjorton wienerbröd och sen kan dansken och franzosen hälsa hem", stod det i förhandsartikeln, vad det nu kan betyda.

I referatet av matchen i Sveaparken stod bland annat:

"Schröders servrar drevos in med hård precision och hans smashar skulle varit kalas även för en kräsen finsmakare"

- Tennisplanen i Sveaparken hade invigts året innan 1934, berättar Classe Westholm.

- Tidigare fanns en tennisbana på Stadsberget. Häradshövding Carlgren har berättat att tennis spelades för första gången i Hedemora den 7 augusti 1896.

I sina samlingar har Classe ett fotografi från tennisbanan på Stadsberget. Det är daterat 20 augusti 1896, så det bör nog vara det allra tidigaste tennisfotografiet från Hedemora. På bilden ser man fint uppklädda damer och herrar med racketar som samlats kring ett nät som hänger betänkligt.

Senare inhägnades planen på Stadsberget, vilket borde ha underlättat för bollkallarna.

Som nämnts invigdes tennisbanan i Sveaparken 1934. 1961 byggdes en klubbstuga med bland annat omklädningsrum. Tidigare bytte spelarna om inför öppen ridå.

Intresset för tennis ökade under 60-talet och 1967 anlades ytterligare en bana i Sveaparken.

Mer läsning

Annons