Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tävlar i SM i cheerleading

/
  • Tävlar. Cassandra Andersson, Natalie Graned, Lillan Magnusson, Maria Fornlöf och Pernilla Söderberg i Coyotes senior group stunt som på lördag tävlar i SM.

Annons

Coyotes Senior Group Stunt kvalade sig till SM genom fina resultat i DM i februari. Inför helgens tävling försöker dock tjejerna att inte ha allt för höga förväntningar, gruppen har nämligen bara varit verksam sedan januari i år, och tävlar för andra gången.

- Vi ska ha kul, vi tävlar mot tre rutinerade lag och ska inte ha för stora förhoppningar. Men visst vore det kul att klara en andra plats och kvala till EM i Danmark, säger Lillan Magnusson, som både är tränare och en av de fem aktiva i gruppen.

Programmet är en minut och 17 sekunder långt och framförs till musik. Det är Lillan som satt ihop det, men med hjälp av de övriga tjejerna.

Programmet som användes på DM har ändrats en del för att bli ännu bättre till SM.

- Man får ändra programmet som man vill, till exempel om det inte håller tidsmässigt eller om det känns för krångligt eller alldagligt, berättar Lillan.

Precis som i så mycket annat går det mode i cheerleading, och inte helt oväntat kommer de senaste trenderna från USA och Japan. Men det är inget som Coyotes tänker så mycket på.

- Vi bryr oss inte om vad andra gör, vi vill vara originella, säger Lillan och berättar att hennes grupp är ensamma i Sverige med att bygga trevåningspyramider i årets SM.

Intresset för cheerleading har växt de senaste åren och i dag finns 3 000 utövare i Sverige.

- Det är en allsidig sport, med kondition, koordination, rytmik och styrka. Det handlar även om att kunna lita på varandra och vi kör mycket förtroendeträning, säger Lillan.

Hon menar att alla inte behöver vara bra på allt.

- Vissa är bäst på att vara bas, vissa vill vara top och flyga och göra volter.

Pernilla Söderberg är en av tjejerna i laget och hon stortrivs.

- I början kanske man möttes av lite fördomar om att man vill vara störst, bäst och vackrast, men nu förstår folk att det är idrott man pysslar med, säger hon.

Fakta: Cheerleading

  • Idrotten cheerleading, som föddes för mer än 100 år sedan i USA, består av bland annat momenten gymnastik, hopp, dans, bygg och akrobatik. Allt kännetecknas av ett högt tempo samt ett skarpt och koncist rörelsemönster. Momenten utövas var och ett för sig eller koreograferas samman till ramsor eller musik. Idrotten kan, förutom att utövas som ren träning, även utövas vid matcharrangemang, uppvisningar eller som tävlingssport.
  • Cheerleading kom till Sverige i mitten på 80-talet och har sedan dess haft en enorm utveckling. I dag kan man se cheerleadingen i Sverige vid många olika tillfällen, både på matcher, uppvisningar i olika sammanhang och tävling. Sedan 1989 har vi haft nationella mästerskap och numer arrangerar Svenska Cheerleaderförbundet varje år ett flertal mästerskap: fem distriktsmästerskap och ett svenskt mästerskap.
  • Den 11 juni 1995 bildades Svenska Cheerleaderförbundet, SCF. Vi finns inom Riksidrottsförbundet via ett samarbetsavtal med Svenska Gymnastikförbundet.

I dagsläget har vi såväl manliga som kvinnliga utövare i Sverige. Tävlingsverksamheten äruppdelad på sex klasser (cheerdans, cheer B, cheer A, mixed, individuella, par) och tre åldersdivisioner (miniorer, juniorer, seniorer).

Källa: www.cheerleading.se

Mer läsning

Annons