Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stulna katalysatorer för 915 000 kronor spårades via GPS – en man döms för häleri

Vid ett inbrott i Hedemora stals katalysatorer som var värda 915 000 kronor.
Polisen spårade stöldgodset till en fastighet i Hedemora kommun.
Fastighetsägaren och en annan man åtalades misstänkta för grovt häleri. Båda männen förnekade brott.
Falu tingsrätt frikänner nu fastighetsägaren men dömer den andre mannen för flera brott.

Annons
Falu tingsrätt har dömt en man från Hedemora kommun till skyddstillsyn med 60 timmars samhällstjänst för flera brott. Han döms bland annat för häleri. En annan man, som äger en fastighet där stöldgods hittades, var åtalad misstänkt för grovt häleri men frikänns av tingsrätten.  Foto: Henrik Montgomery/TT

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Snöskottning på tak: Här är dundertabben som kan göra ett stort hål i din plånbok

Fly kylan och ta en fika: Här är kaféerna i Dalarna som är med i White Guide

Dina gamla spel kan vara värda tusenlappar – här är 20 Nintendo-spel du vill hitta i gömmorna

SÅ KÖPER DU PLUS

Under natten mot den 26 november i fjol begicks ett inbrott i ett företag i Hedemora, där bland annat katalysatorer för 915 000 kronor stals. Filmer från en övervakningskamera visar att bil med släp har lämnat området vid två tillfällen under tidiga morgonen.

Några av katalysatorerna hade GPS-sändare vilket gjorde att det gick att spåra katalysatorerna som, tillsammans med visst annat stöldgods, hittades på en plats i Hedemora kommun. De fanns då på en släpvagn som hade stulits från ett annat företag i Hedemora.

Enligt GPS-sändarna så fraktades katalysatorerna från företaget vid klockan 04.15 och var framme vid platsen där de sedan hittades drygt en halvtimme senare.

Mannen som bor på adressen där stöldgodset återfanns åtalades, tillsammans med en yngre man, i början av januari misstänkt för grovt häleri. Han har hela tiden förnekat brott.

Läs även: Duo åtalas för grovt häleri – stöldgodset var värt 915 000 kronor

Falu tingsrätt anser att det inte går att bevisa att mannen kände till att stöldgodset förvarades på hans fastighet och att det inte kan uteslutas att någon annan person kan ha ställt släpet där utan att mannen visste detta. Därför frikänns mannen från misstankarna om grovt häleri.

Den yngre mannen, som är i 25-årsåldern och bosatt i Hedemora kommun, har i flera polisförhör berättat att han fick några tusenlappar för att köra ett släp från en plats till en annan och sedan till platsen där stöldgodset sedan hittades. Han ville dock inte uppge vem som bad honom att köra släpet, eftersom han inte ville råka illa ut.

I tingsrätten hade dock mannen ändrat sig och sagt att han inte vet varför han sade så i förhören. Han hävdade nu att han inte alls hade kört något släp den aktuella dagen. Tingsrätten konstaterar att mannens uppgifter om tidsangivelser och färdväg inte stämmer överens med uppgifterna från GPS-sändarna, men att mannen skulle ha kunnat frakta det stöldgods som stals vid inbrottet och ännu inte hittats. Därför döms han för häleri, dock inte för grovt häleri som han var åtalad för.

Den yngre mannen var även åtalad för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, ringa narkotikabrott, olovlig körning samt ringa vapenbrott. Brotten har begåtts i Hedemora kommun i maj 2017. Han erkänner brott i samtliga fall och Falu tingsrätt anser att erkännandet och bevisningen visat att mannen begått brotten.

Den yngre av männen döms till skyddstillsyn med 60 timmars samhällstjänst. Tingsrätten påpekar i sin dom att om fängelse hade valts som påföljd så hade mannen dömts till två månaders fängelse.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons