Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark kritik mot kommunens beslut om Tuva

/
  • Tar strid. Ida och Hans Korgh har tagit upp kampen för rätten till personlig assistans för dottern Tuva enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. – Jag blir mer och mer övertygad om att vi har rätt i det här fallet, säger Ida.
  • Ovetande. Lilla Tuva är helt ovetande om vilket rabalder som råder omkring henne och att det är hon som står i centrum .
  • Kritisk. Anders Bond från Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, unga och vuxna i Hedemora/Säter är också psykolog. Han är otroligt kritisk till hur Tuvas ärende har handlagts och menar utredningen som avslaget om LSS baserats på är undermålig och att kommunen agerat utan att ta hänsyn till de känslomässiga aspekterna i frågan.
  • I centrum. Tuva är en social liten människa som gärna vill gosa och ha närhet. Det känns tryggt när pappa håller sin stora varma hand på huvudet och mamma snusar i nacken.

Annons

Anders Bond, Tuvas ombud från Riksförbundet FUB För utvecklingsstörda barn ungdomar och vuxna, som också var med på mötet, anser att ärendet handlagts dåligt och att Hedemora inte visat sig från sin bästa sida.

– Kommunen har agerat ytterst känslokallt och nonchalant, säger han.

Han tvekar inte att ta starka ord i sin mun om hur Tuvas ärende har skötts av kommunens omsorgsförvaltning.

Han kritiserar allt från handläggarens utredning, som han anser är direkt bristfällig och baseras på okunskap, till att det tog så lång tid, fem veckor, för kommunen att skicka Ida och Hans Kroghs överklagande till Länsrätten.

Föräldransvaret som åberopas ger han inte heller mycket för och menar att det är ju det som de gör.

– Ida och Hans tar verkligen sitt föräldraansvar genom att kämpa för att deras dotter ska få de bästa möjliga förutsättningarna, säger han och tycker att omsorgsförvaltningen agerat utan medmänsklighet.

– Självklart vill föräldrarna ha chansen att vara med sitt barn när det finns en risk att hon när som helst kan dö.

Mer läsning

Annons