Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städhjälp lockar nyfikna

/
  • Omväxlande men tungt. Städjobbet för med sig många trevliga kontakter och varierande uppgifter. Men det är samtidigt väldigt tungt, speciellt fönstertvätt, berättar Marica Åhgren och Ewa Jonsson.  Foto: Ulrika Hansson
  • Varför inte. Marica Åhgren och Ewa Jonsson anser att hjälp i hemmet kan ge folk mer tid till exempelvis fritidsintressen.  Foto: Ulrika Hansson

Annons

- Folk har blivit lite nyfikna, och har ringt och frågat, men inte så mycket än. Vi har fått frågor om priser och annat, säger Ewa Jonsson som driver EM Städservice HB tillsammans med Marica Åhgren.

De förlitar sig inte på att automatiskt få fler uppdrag i och med den nya lagen. Nya städföretag grundas hela tiden, konstaterar de, och därmed ökar också konkurrensen.

En orsak till att inte ännu fler har hört av sig tror de kan ha sin grund i osäkerhet på vad lagen går ut på.

- Det är lite luddigt än vad lagen innebär. Folk är lite osäkra och vill veta mer innan de ringer, tror Marica Åhgren.

De jobbar båda 75 procent inom kommunen och resten av tiden ägnar de åt sin städservice. De är båda positivt inställda till den nya lagen, och betonar att den skapar fler arbetstillfällen. De trivs med sina uppgifter och säger att det är fritt och omväxlande.

- Det här är inget kvinnoförnedrande jobb. Vi är stolta över vårt jobb. Jag hoppas att sådana som jobbar heltid inte skäms för att anlita städhjälp. Det kan till exempel ge folk mer tid över för fritidsintressen, säger Ewa Jonsson.

De utför kontorsstädningar för ett antal fasta kunder, flyttstädningar och städning åt privatpersoner. I en så kallad vanlig veckostädning ingår dammsugning, damm- och golvtorkning. Priset kan variera men ligger kring 300 kronor, inklusive moms, per timme. Extra tjänster som exempelvis fönstertvätt kan också beställas.

- Det är viktigt att vi är professionella. Därför använder vi arbetsuniformer, och är noga med att hålla tystnadsplikten. Det har gett oss positiv respons från kunder, berättar Ewa Jonsson.

Kundkretsen är brokig, allt från pensionärer till ungkarlar. Och rätt ofta är det storstädning som efterfrågas. Det är inte bara städning som lagen omfattar utan även exempelvis barnpassning.

- Några frågor om strykning av kläder eller barnpassning har vi inte fått än, säger Ewa Jonsson.

Fotnot: Observera att fler företag i Hedemora utför städning åt privatpersoner.

Fakta: Skattereduktion för hushållsarbete

Den nya lagen om sänkt skatt för hushållsarbete gäller från den 1 juli 2007.

Man kan dra av 50 procent av arbetskostnaden inklusive moms för hjälpen man fått, men högst 50 000 kronor per år (för år 2007 gäller maxbeloppet 25 000 kronor).

För att få skattereduktion måste arbetet vara utfört i eller i nära anslutning till bostaden.

De som utför arbetet måste ha F-skattsedel.

Exempel på vad man kan få skattereduktion för är städarbete, vård av kläder, matlagning, gräs- och häckklippning, snöskottning, barnpassning samt annan omsorg som en person behöver och som utförs i nära anslutning till bostaden.

Mer information finns på www.skatteverket.se.

Mer läsning

Annons