Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande skrönor från Garpenberg

/
  • Modins trio. Pappa Modin och hans söner spelade bland annat Ted Gärdestads,
  • Slit, hopp och framtidstro. Wilhelm Johansson berättade om barndomen i Garpenberg, och om förfädernas hårda slit, både kvinnor och män.  Foto: Staffan Alberts

Annons

Kerstin Hases inledde Hemvändardagen med Garpenbergsången, som är skriven av Sam Rönnegård och Karin Lindqvist.

Sen intog hemvändaren Wilhelm Johansson podiet. Han sa att det hade varit svårt att hitta saker att berätta om, men av det märktes inte mycket. Åskådarna i Garpenbergs kyrka fick höra anekdoter från hans barndom och en hel del skrockfulla berättelser från bygden.

- Min far byggde en egen gruva på tomten när jag var liten. Den hade lavar, hisschakt och allt. Fast vi fick upp morän istället för malm.

- Men det blev ingen gruvarbetare av mig, säger Wilhelm Johansson.

Någon trapper blev han inte heller, trots att fadern bad honom att vittja fällorna. En dag trodde Wilhelm att han hade fångat en räv i fällan, men det visade sig bara vara ett skinn som hans far lagt dit i smyg.

Det finns många skrönor om bygden. Bland annat den om den försvunna silvergruvan, som låg vid Dammsjön och som gömdes när danskarna var på plundringståg i Dalarna. En man vid namn Bengt Bengtsson lyckades gömma gruvan så väl att ingen hittade den, för än långt senare.

- Nergårds Jan en vedhuggare, såg en dag silver glimma i marken. Han la ner yxan och västen på platsen och sprang hem. Men när han kom hem låg både yxan och västen på trappen, säger Wilhelm Johansson.

Det var visst Bergsråt som flyttat på grejerna, och när han återvände till platsen med några andra män var silvret borta.

En annan anekdot som Wilhelm Johansson berättade, handlade om Stor Janne från Humelbo som försökte flyga med vingar av näver.

- Han gick upp på ett tak, hoppade och landade på bygatan, blåslagen och mörbultad.

- Så kanske ägde Sveriges första flygtur rum i Humelbo, säger Wilhelm Johansson.

Efter kyrkan var det fika, tipspromenad och lotteri i Gammelgården.

Mer läsning

Annons