Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande klubbmästerskap i dressyr

I lördags anordnades ett klubbmästerskap i dressyr för ryttare med funktionsnedsättning i Hamre ridhus utanför Hedemora.
– Det är ju dressyrtävling en gång om året, så nu hoppas jag på att vinna, men det gör jag väl inte, skrattar Åsa Hag.

Annons

Lördagens dressyrtävlingar för ryttare med funktionsnedsättning i Hamre utanför Hedemora lockade hela 14 startande. En tävling som har många år på nacken och som är anpassad för varje enskild ryttare. Tillsammans med sin ledsagare och assistent rider ryttaren programmet med anpassad svårighet. En del ryttare bara skrittar, medan andra travar eller kanske till och med galloperar under ridningen.

Hedemorabygdens ridklubb anordnade dressyrtävling för ryttare med funktionsnedsättning. Karin Björk, ridlärare i klubben brinner för hästar och att ge alla en möjlighet att få sitta på hästrygg.

– Vi har arrangerat ridning för funktionshindrade i väldigt många år, så vi har väldigt lång erfarenhet av den här sortens tävlingar, och vi har i nuläget sju stycken hästar som är tränade för att genomföra de här programmen, säger Karin Björk, ridlärare på Hedemorabygdens ridskola.

Deltagarna fick genomföra sitt program på det sätt som passade ryttaren bäst. Skritt, trav eller galopp. Valet av svårighetsgrad stod fritt.

– Det som har blivit väldigt tråkigt är att träningsenheten här i Hedemora, som har haft ridverksamhet som träning här för sina brukare i väldigt många år, nu har dragit in sin verksamhet här, säger Karin Björk. Så nu är inte bara bassängen nedlagd för de här personerna, utan även ridningen för jättemånga elever.

Åsa Hag passerar här utanför Kingens café i sitt dressyrprogram.

Nu söker klubben sponsorer för att kunna fortsätta med den viktiga träningen.

– När träningsenheten var här hade vi sju grupper med elever här hade ridverksamhet i veckorna. Nu är det bara tre av dem kvar. Det är ju även svårt de som vill rida för de behöver många assistenter med sig och det blir väldigt dyrt när de måste betala hela kostnaden själva, säger Karin Björk.

Hedemorabygdens ridklubb anordnade en dressyrtävling för funktionshindrade.

Åsa Hag rider en gång i veckan och tycker att det är en bra träning. Men hon är en av de ryttare som drabbas av att verksamheten läggs ner,

– Det är ju inte alls så bra, det här innebär mycket träning. Men det är ju jättekul också, så det är en jätterolig träning, säger Åsa Hag. Det är ju dressyrtävling en gång om året, så nu hoppas jag på att vinna, men det gör jag väl inte, skrattar Åsa.

Två domare bedömde varje ekipage, och SM-veteranen Aron Sondi var en av de som såg till att poängen delades rätt.

Att få möjlighet att rida är en viktig del för många människor, och kan vara ett betydande inslag i vardagen.

– Det är jätteroligt att se deras upplevelse på hästen, de rullstolsbundna kan komma ut i skog och mark på hästryggen, och man ser verkligen deras glädje, och det ger så mycket tillbaka, säger Karin Björk. Hästarna är så fantastiska djur och det är en så bra träning för kroppen.

För de deltagare som ville ta en fika, eller bara sitta och förbereda sig i värmen inför sitt dressyrprogram kunde göra så i Kingens café.

Hedemorabygdens ridklubb anordnade ett klubbmästerskap i dressyr för ryttare med funktionsnedsättning och här är ett av ekipagen under ett program.

Två domare bedömde varje ekipage, och SM-veteranen Aron Sondi var en av de som såg till att poängen delades rätt.

Ett av ekipagen strax innan start.

Mer läsning