Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sött och visuellt när konditorn från Hedemora tävlade i OS

Körsbärsmousse fylld med körsbärskräm och salt kola, glaserad körsbärssorbet och en varm brynt smör-kaka toppad med kaffeskum. Frida Bäcke från Hedemora var en av fyra konditorer när det svenska kocklandslaget tävlade om OS-guld.

Annons

Hon har varit tjänstledig från sitt vanliga arbete som konditor sedan i början av året för att jobba tillsammans med det svenska kocklandslaget. I tio månader har hon och kollegan Annie Hesselstad lagat, testat och tagit hjälp av erfarna konditorer.

– Man laborerar fram och jobbar på olika sätt, det har varit ett samarbete. Det är som vilket landslag som helst, vi tränar mycket, berättar Frida Bäcke.

Frida Bäcke från Hedemora var en av konditorerna när det svenska kocklandslaget tävlade i OS.

I mitten på oktober åkte hon och de andra medlemmarna i det svenska kocklandslaget till Erfurt i Tyskland för att tävla om guldet i Culinary Olympics 2016. Tävlingen pågick i fem dagar, och totalt var 32 länder med och kämpade om medaljerna.

Läs mer: Silvermedalj till dalakonditorn: "Lättad och jätteglad!"

– Vi var där i tio dagar, och den första veckan förberedde vi inför det kalla bordet. Sedan var det en dags paus innan vi dukade upp varmköket, säger hon, och berättar att man tävlar på olika sätt i det kalla och det varma köket.

– I varmköket är smaken en väldigt stor del, där är det nästan bara smaken och hur vi arbetar och behandlar råvarorna som bedöms. I det kalla köket ska man ska visa så mycket som möjligt av olika tekniker, att man behärskar dem. Det är mer visuell matlagning och bedöms bara på utseende, men det ska ändå se ätbart ut.

Körsbärsdessert med en brynt smör-kaka toppad med kaffeskum.

I varmköket lagades bland annat en körsbärsdessert som bestod av körsbärsmousse fylld med körsbärskräm och salt kola. Till den serverades glaserad körsbärssorbet och en varm brynt smör-kaka toppad med kaffeskum – och ett körsbär som gjorts om till en spritpralin.

– Vi plockade bort kärnan och la dit en pralin som vi gjort med körsbärsdestillat, säger Frida Bäcke.

Läs mer: Fredrik Andersson tog silver i VM för kockar

För en månad sedan tävlade Frida Bäcke individuellt i VM och vann en silvermedalj, och för två år sedan tog hon silver i VM med kocklandslaget. Men trots att hon och laget åkte till Tyskland med sikte på ett OS-guld räckte det inte hela vägen.

– Vi hamnade utanför prispallen, på en sjätteplats. Det var verkligen inte det vi åkte dit för, vi åkte dit för att vinna OS-guld. Men vi är ändå nöjda med vår insats, vi var nöjda med det vi gjorde och det vi presterade, säger hon.

För en månad sedan tävlade Frida Bäcke individuellt i VM och vann en silvermedalj, och för två år sedan tog hon silver i VM med kocklandslaget.

Mer läsning

Annons