Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solgården kan rivas i vår - och ägaren får betala

Följetongen om Solgården i Långshyttan kan få sitt slut i vår. Kommunen har redan fattat beslut om rivning och att låta fastighetsägaren betala. Men processen har dragit ut på tiden.

Annons

Den förfallna fastigheten, Långshyttan 60:1, har varit på tapeten i åratal. Ägaren, en privatperson i Borlänge, har velat renovera men inget har hänt. Redan i oktober 2013 beslöt kommunen att förelägga ägaren att riva inom ett år, eftersom huset utgjorde en säkerhetsrisk.

Någon rivning blev det dock aldrig. I april 2016 tog i stället miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslut om att riva själva och skicka räkningen till fastighetsägaren. Fastighetsägaren hade möjlighet att överklaga inom tre veckor men gjorde aldrig det.

Trots det har ännu ingen rivning blivit av.

Solgården, som en gång innehöll affärer och bostäder, står väl synlig vid södra infarten till Långshyttan.

I förra veckan dök ärendet upp i kommunfullmäktige i form av en interpellation av Britt-Inger Remning (M). Varför är huset inte rivet, när ska det rivas och hur ser man till att ingen tar sig in och kommer till skada? ville Remning veta.

Nämndens ordförande är Per Fagerström (S). Han pekar på att det i dagsläget inte finns någon tidsplan. Det krävs mycket dokumentation för att riva någon annans fastighet. Men han hoppas att den biten ska vara klar till nästa nämndmöte. Sedan måste också själva rivningen upphandlas.

Så när tror du rivningen kan bli aktuell?

- Jag hoppas ju att det ska bli i april-maj, säger Fagerström.

Det finns också en säkerhetsaspekt. Kommunen har redan tidigare spikat för fönster och satt dit nya dörrar för att inte obehöriga ska ta sig in. Dessvärre har säkerhetsåtgärderna fortlöpande saboterats.

- Vi har ju åtagit oss att säkra fastigheten, säger Fagerström. Och vi debiterar fastighetsägaren för våra åtgärder.

Själv ser Fagerström fram mot en rivning.

- Alla Långshyttebor vill ju ha bort det. Folk hör hela tiden av sig och tycker att det är förfulande för samhället.

En rivning kan gå på ett par miljoner kronor. Till det kommer kostnader för säkerhetsåtgärder plus tidigare utdömda viten. Vår tidning har varit i kontakt med fastighetsägaren som dock inte vill kommentera ärendet i tidningen.

Mer läsning

Annons